Bleking av tenner hos tannlege

Published On: 25. august 2014

Bleking av tenner hos tannlege

TannblekingBleking av tenner kan gjøre underverker med et falmet smil. Våre tenner er ment å  fungere både funksjonelt og estetisk i mange år. Men tiden tar ungdommens hvithet fra tennene og etter hvert opplever de fleste av oss at tennene gulner. Hvert år går vi til tannlegen for å kontrollere, vedlikeholde og rense tennene. Allikevel kan vi oppleve at smilet ikke føles friskt nok. Da kan bleking av tenner være løsningen!

Smil - Tannbleking

Vi tilbyr tannbleking i Oslo. Ta kontakt for en konsultasjon.

Tannbleking – Litt historikk

I all tid har drømmen om et kritthvitt smil eksistert. Allerede i Romerriket var hvite tenner et skjønnhetsideal. Romerne polerte tennene med et urinstoff og spesielt urin fra Portugal var  kjent for å gi tennene en  hvit farge.

Bleking av tenner ble først beskrevet i 1864 av Truman, en amerikansk tannlege . På slutten av 1800-tallet ble bleking av tenner utført ved hjelp av  mange forskjellige midler med blekeegenskaper som for eksempel klor, natriumhypokloritt  og hydrogenperoksid .

Flere  av disse stoffene ble brukt utover på 1900-tallet, med og uten tilførsel av lys eller varme for å forbedre blekeprosessen. Tannbleking hjemme ble først beskrevet i 1968 av Klusmier, en reguleringstannlege som foreskrev et skyllemiddel som inneholdt hydrogenperoxid til bruk i skinne for å behandle gingivitt, og han oppdaget samtidig at tennene lysnet. Denne teknikken ble  akseptert i 1989 av amerikanske helsemyndigheter da en vitenskaplig basert  prosedyre for tannbleking ble beskrevet. Prosedyren gikk ut på at man brukte 10 % karbamidperoksid i en individuelt tilpasset skinne om natten. Dette er faktisk den teknikken som fungerer best og blir mest brukt idag.

Hvordan foregår tannbleking?

Først foretar vi en grundig klinisk og røntgenologisk undersøkelse for å utelukke faktorer som gjør det umulig eller ikke forsvarlig å bleke. Det kan være hull i tennene, ising i tennene eller tenner som er hvite fra før. Eller det kan være betennelse i tannkjøttet. Hvis det er under 6 måneder siden du sist var hos tannlegen å foretok en tilsvarende sjekk er ikke dette nødvendig.

Eventuelle  hull i tennene fylles med tannfyllingsmateriale og følsomme tenner behandles med fluor. Tennene gjøres grundig rene med profesjonell tannpuss og all overfladisk misfarging fjernes.

Resultat av tannbleking avhenger av hvordan tennenes missfarging er i utgangspunktet og hvor gammel man er. Generelt gjelder det at gråaktige tenner er mer krevende å bleke enn gulaktige tenner. Tenner med amalgamfyllinger bør byttes med hvite kompositt fyllinger for å få et best mulig resultat.

Tannbleking Oslo

Christiania tannlegesenter i Oslo bruker kun de beste og mest anerkjente metodene og materialene. Vi vet i dag hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Enkelte klinikker tilbyr tannbleking med såkalte blekelamper, til tross for at disse metodene ikke har vist seg å fungere. Flere studier har faktisk vist at slik metodikk kan gi økt  følsomhet for tennene og akutt tannpine!

For å få et best mulig resultat anbefaler vi en kombinasjon av klinikkbleking, fluorbehandling, hjemmebleking og etterbehandling. Behandlingen går over 7-21 dager, avhengig av utgangspunkt og ønsket resultat. Vår veiledende pris på slik tannbleking er 6800,- for alle tennene. Ønsker man kun hjemmebleking med individuelt tilpassede skinner koster det 1950,- pr kjeve inklusivt blekemateriale.  Ved behov for mer blekmateriale kan man kjøpe ekstra blekegel som koster ca 250,- pr behandling.

Hjemmebleking gjøres vanligvis ved at man sover natten over med blekeskinne på tennene som man fyller med blekegel. Normalt gjøres dette  i 1 til 2 uker avhengig av tennenes farge i utgangspunktet og ønsket resultat. Alle tenner tar farge av hva man spiser og drikker,  derfor bør man unngå slike næringsstoffer , som for eksempel blåbær, kirsebær og rødvin, mens blekingen pågår.

Tannbleking

Tannbleking før og etter. Fargeskala brukes for å sammenligne resultatet.

Er tannbleking skadelig?

Det er ikke skadelig å bleke tenner dersom det gjøres på en  forsvarlig måte. Vanligvis bør det være en medisinsk grunn til at man bleker tenner. Den vanligste årsaken til at man får utført bleking av tenner hos tannlege er at tennene er misfarget.

Ikke bruk billige hjemmeblekingsmetoder du får kjøpt på internett. For det første er det i 2012 blitt ulovlig innenfor Eu og EØS å selge tannblekemidler om du ikke er tannlege. Til tross for dette forbudet er det mange tilbud der ute. Flere av disse tilsynelatende seriøse tilbyderne er nå politianmeldt i flere land.

Gjøres tannbleking riktig er det helt ufarlig, men ved feil bruk kan det få konsekvenser. Blekemiddelet i seg selv kan være kreftfremkallende. Derfor bør blekemiddelet brukes i en spesiell tilpasset skinne slik at blekemidelet forblir på tennene i størst mulig grad. Siden blekingen går over tid kan påvirkningen at tannkjøttet og svelget bli stor hvis blekeskinnen lekker. I tillegg er det viktig at blekingen uføres på tenner som er friske. En tannlege bør derfor som tidligere nevnt først undersøke tennene før de skal blekes.

Er det hull i tennene som blir utsatt for blekemiddel vil det ofte bare forverre tilstanden. De av ”blekemidlene ” som er lovlig er faktisk ikke blekemidler. De innholder kun 0,1% hydrogenperoxid og har dermed ingen effekt, annet enn like etter ( samme dagen!)”blekingen”. Christiania tannlegesenter bruker blekemiddel som innholder 6% hyodrogenperoxid ( tilsvarende 10% carbamidperoxid).

Hvordan virker tannbleking?

Misfarging  på tennene kan klassifiseres på en av to måter: ytre eller indre misfarging. Den ytre misfargingen vises på overflaten av tennene dine. Indre misfarging finner vi innimellom mikrosprekker i tannemaljen ofte dypt inne i tannbenet ( eller på fagspråket dentin – det harde laget under emaljen på tannen). Tannkrem med blekevirkestoff og munnskyllevann kan i noen tilfeller være i stand til å fjerne noen av de ytre misfargede områdene på tennene. Som regel må tannhelsepersonalet pusse det vekk mekanisk for at man helt skal bli kvitt slik misfarging. Med årene gulnes tennene og det skyldes at den ytre misfargingen trekker inn i tannens indre. Det er bare sterke kjemiske blekemidler som kan nå inn til disse områdene og ha noen faktisk effekt.

Blekegel inneholder et aktiv blekestoff (karbamidperoksid eller hydrogen peroksid) som penetrerer tannemaljen å kommer til dypere områder med misfargede molekyler. Oksygenmolekyler fra blekemiddelet reagerer med de  misfargede molekylene i tennene og  ”bryter båndene” som holder dem sammen. De oksygenerte behandlede molekylene spres, og det fremkommer en hvithet i tannen. Som et resultat, er du igjen med et lysere, hvitere smil.

Bleking av tenner
Fig. 1. Det ytre laget av tannen inneholder fargede molekyler som gjør tannen misfarget.
Bleking av tenner
Fig. 2.Kjemisk blekemiddel trenger inn i tannen og reagerer med de fargede molekylene.
Bleking av tenner
Fig. 3. De fargede molekylene splittes og ”vaskes” slik at fargestoffene slipper ut av tannen.
Bleking av tenner
Fig.4. Tennene er behandlet og smilet fremstår som sunt og hvitt.

Lykke til med å få ditt friske hvite smil tilbake!

Tannbleking i Oslo? Ta gjerne kontakt med oss i Christiania tannlegesenter, for en konsultasjon.

 

Referanser: