Tannlegeskrekk er faktisk svært utbredt

De fleste takler fint å gå til tannlegen. Samtidig er det mange av oss som blir litt urolig av tanken på tannlegebesøk og kvier seg til å gå til behandling. En liten gruppe sliter med odontofobi, som er definert som en sterk en sterk frykt for tannbehandling. På Christania tannlegesenter i Oslo sentrum og på Råholt er vi klar over dette og behandler pasienter deretter. Skulle du imidlertid ikke orke å starte behandling med en gang kan du også få hjelp av en psykolog som er tilknyttet tannklinikkene. Vi kan også tilby behandling i narkose hvis det er aktuelt.

For pasienter med sterk tannlegeskrekk er narkose eller annen sedasjon nødvendig for å få gjennomført tannbehandlingen. Christiania tannlegesenter tilbyr tannbehandling i narkose. Les mer om narkose her.

Vi har mange fornøyde pasienter hos oss. Her kan du lese om hva flere av dem synes.

Dada V. Kjellsen
Tannlege

Tannlegeskrekk kan behandles!

Det er viktig å huske at tannlegeskrekk kan overvinnes. Det finnes ulike tiltak og behandlingsmetoder som er utviklet spesifikt for å hjelpe mennesker med tannlegeskrekk.

En av disse er videokonsultasjoner med tannleger, der du kan snakke med en tannlege i trygge og komfortable omgivelser. Dette kan være et første skritt mot å overvinne frykten og få den nødvendige veiledningen og behandlingen for å oppnå en sunn munnhelse. Bestill gratis videokonsultasjon med oss idag.

Årsaker og konsekvenser av tannlegeskrekk

Årsaker til tannlegeskrekk: Tannlegeskrekk kan ha ulike årsaker, og det varierer fra person til person. Noen av de vanligste årsakene inkluderer tidligere traumatiske opplevelser hos tannlegen, frykt for smerte eller ubehag, frykt for å miste kontrollen, generell angst eller frykt for å bli dømt for tilstanden av tennene. Uansett årsak er det viktig å huske at det finnes hjelp og støtte tilgjengelig for å overvinne tannlegeskrekk.

Konsekvenser av tannlegeskrekk: Ubehandlet tannlegeskrekk kan ha alvorlige konsekvenser for munnhelsen. Mangel på regelmessige tannlegebesøk kan føre til forverring av tann- og tannkjøttsproblemer, som igjen kan resultere i smerte, infeksjoner og til og med tap av tenner. I tillegg kan dårlig munnhelse påvirke den generelle helsen og føre til problemer som dårlig ernæring og redusert livskvalitet.

Hvordan gjør vi det?

I samarbeid med våre tannleger kan vi snu en håpløs situasjon til å gi deg en mestringsfølelse som gjør det mulig å få utført tannbehandling.

Det første som skjer etter videokonsultasjonen er at du får tildelt en time hos en av våre tannleger på et tidspunkt som passer for deg. Har du akutte smerter ordner vi time så fort som mulig. Du bør møte opp på klinikken her på Grønland i Oslo cirka 15 min før avtalt tid, slik at du har tid til å fylle ut personalia og krysse ut et skjema om din helsetilstand. Dette gjør du på vårt venteværelse.
En av våre hyggelige tannhelsesekretærer vil så ta røntgenbilde av deg. Vanligvis tar vi et ansiktsbilde som beveger seg rundt hodet, røntgenaparatet er da ikke i munnen. Etterpå supplerer vi med et bilde fra hver side (såkalte bitewings). Disse bildene tar vi vanligvis i munnen, men vi kan også ta disse fra utsiden hvis du ønsker det.
Du blir så fulgt inn på et tannlegekontor hvis ikke annet er avtalt på forhånd, eller hvis du har andre ønsker (vi har et eget samtalerom i de lyse, moderne lokalene våre i Oslo sentrum). Tannlegen vil så presentere seg og dere vil samtale litt om din problemstilling. Tannlegen kan eventuelt kikke i munnen din. Sammen med dine opplysninger, munnundersøkelsen og røntgenbildene vil tannlegen danne seg et bilde av din helsetilstand i munnen og på bakgrunn av det kunne gi deg et prisoverslag. Vanligvis er det litt tid etterpå til å fjerne tanstein og puss og eventuelt forsiktig starte behandlingen.

Andre muligheter

Hvis tannbehandling overhodet ikke er aktuelt etter konsultasjonen, planlegger vi veien videre. Den enkleste og vanligste måte å håndtere det på, er at vi setter opp ny time og avtaler at du møter 30 min før for å innta beroligende tabletter.

Disse vil gjøre at tannlegeskrekken og ubehaget slipper taket. Mengden tabletter justerer vi underveis da de virker veldig raskt (15 min). Det er også et alternativ å vurdere behandling i narkose. Les mer om behandling i narkose her.

Hvis også dette er uaktuelt anbefaler vi at vi setter opp tid sammen med psykolog da kombinasjonen kognetiv terapi og sedasjon ofte har god effekt.

Bestill gratis videokonsultasjon

Fyll inn skjema under, så kontakter vi deg for å avtale en gratis videokonsultasjon. Det er fint om du fyller inn så mye informasjon som mulig om din problemstilling, slik at vi lettere kan hjelpe deg under konsultasjonen.