Gruer du deg til tannlegebesøk bør du vite dette:
De fleste av oss har et tilnærmet normalt forhold til tannlegen. Samtidig vet vi at svært mange, faktisk opp i mot 20 % av befolkningen, kvier seg til å gå til tannlegen. 5 % har så sterk angst at vi kaller det fobi ( odontofobi eller tannlegeskrekk ).
Og ca 3 % av befolkningen har så sterk angst at tannbehandling er helt uaktuelt. Under kan du lese mer om hvordan vi kan hjelpe deg med dine utfordringer.
Kjennetegn på odontofobi
Odontofobi er i kort fortalt angst for tannlegen og det som knyttes til tannbehandling. Slik frykt er faktisk ganske vanlig i den norske befolkningen.
Det betyr ikke bare frykt for å ha en rotfylling eller andre spesifikke prosedyrer – noen mennesker er redd for bare det å gå til tannlegen for en rutinemessig kontroll og rengjøring av tennene. Typiske tegn på tannlegeskrekk er manglende søvn natten før tannlegetimer
Nervøsitet som blir sterkere og sterkere mens man sitter på venteværelset hos tannlege. Mange føler seg fysisk syk (kvalm og uvel) ved tanken på å gå til tannlege. Det er heller ikke uvanlig å få plutselige pustevansker når tannlegen putter objekter inn i pasientens munn, eller bare ved tanken på tannlegen er i munnen å jobber.
10 gode råd for å håndtere odontofobi:
- 1Vær ærlig med deg selv og andre om frykten. Snakk med noen om din angst for tannbehandling. Odontofobi er utbredt. Du er ikke alene om dette.
- 2Finn en tannklinikk med personale som du stoler på og som bryr seg. Og det viktigste; finn en tannlege du stoler på.
- 3Fortell tannlegen at du er redd, og be eventuelt om en time til en samtale først. Da kan tannlegen finne ut hva det er viktig å legge vekt på for å gjøre behandlingen bedre.
- 4Det hjelper ofte hvis du føler du har kontroll over behandlingssituasjonen. Du skal vite at du har mulighet til å avbryte tannbehandlingen. Odontofobi handler ofte om en følelse av mangel på kontroll.
- 5Hvis du synes det gir en ekstra følelse av å miste kontrollen når stolen lenes bakover kan du spørre om å få sitte mer oppreist.
- 6Du kan ta med deg en venn eller en du er fortrolig med , en person som kan passe på at du faktisk kommer deg til tannlegen og støtter deg igjennom. Denne personen bør ikke være en som selv er redd.
- 7Be om bedøvelse til du ikke kjenner noe, be om mer bedøvelse hvis du kjenner noe.
- 8Be om sedasjon ( beroligende tabletter feks) hvis angsten ikke lar deg bli behandlet.
- 9Oppsøk psykologisk hjelp om ikke tiltakene hjelper. Fobier kan behandles! Både hypnose og kognitivterapi kan hjelpe. Viste du at odontofobi kan behandles på lik linje som feks flyskrekk?
- 10Har du stort behandlingsbehov og ikke ser mulighet for at du kan gjennomgå behandlingen, kan deler eller hele tannbehandlingen gjennomføres i narkose. Du kan lese mer om narkose her.
Vi kan hjelpe deg
Våre erfarne tannleger vil ta deg imot å hjelpe deg gjennom en undersøkelse hvor du får kartlagt dine problemer og behandlingsbehov. Sammen lager dere en behandlingsplan. Hvis du har angst for tannbehandling vil tannlegen tilby deg behandling som gjør deg mer avslappet og utføre behandling etter dine ønsker og behov. Les mer om behandling av tannlegeskrekk her.
Pasienter hos oss med odontofobi (tannlegeskrekk) eller pasienter som skal gjenom større inngrep får tilbud om sedasjon i forkant av behandlingen, slik at behandlingseansen oppleves mindre traumatisk. Sedering er det samme som beroligende. Altså medikamenter som gjør at du slapp mye bedre av og blir kvitt eventuell angst. Ved sedering hos oss kan du ikke kjøre bil etterpå. Det kan være lurt å ta med seg følge ved sedasjon.
Vanlig sedasjon hos oss er medikamentell behandling 20 min – 1 time før behandlingen.
God opplevelse av tannbehandlingen innebærer god kjemi med vårt personale. Vi er 10 tannleger i del eller heltidstilling hos oss som alle vil gjøre sitt ytterste for å få deg fornøyd. Du velger til enhver tid hvem som skal være din behandler.
Smertefri tannbehandling
Hos oss er det viktigste at du opplever at behandlingen er mest mulig smertefri. Vi vil gjøre alle tiltak for at du skal ha minst mulig ubehag under behandlingen. Vi har forskjellige typer bedøvelse og ulike typer metoder å bedøve på ; blant annet datastyrt sprøyte som avgir bedøvelse middel som du ike kjenner.
Vi bruker bedøvelse veske, krem eller gel på forhånd på stikkstedet hvis det er behov for det. Har du behov for ytterligere smertereduksjon har vi hurtigvirkende smertestillende som virke i tillegg til bedøvelse.
Bestill gratis videokonsultasjon
Fyll inn skjema under, så kontakter vi deg for å avtale en gratis videokonsultasjon. Det er fint om du fyller inn så mye informasjon som mulig om din problemstilling, slik at vi lettere kan hjelpe deg under konsultasjonen.