Hva er sedasjon?

Sedasjon er kort fortalt avslapning. Sedasjon under tannbehandling kan være til stor hjelp. Med de fleste typer sedasjon er du ikke helt bevisstløs (i motsetning til hva som skjer under narkose); du er bare gitt noen medisiner for å hjelpe deg til å slappe av.

Hvis angsten du har er så uttalt at det er umulig for deg å gå til tannlege kan du være lurt å vurdere om du skal la deg legge i narkose for å få utført nødvendig tannbehandling. Hvis du har legerklæring som beviser at tilstanden ha vart over tid og er årsak til dine tannproblemer har du rett til å få dekket en del av behandlingen av HELFO.

Christiania tanlegesenter har narkoseapparat og eget team av anestesilege og anestesi sykepleier tilknyttet klinikken. Du kan lese mer om narkosebehandling her.

Sedasjon under tannbehandling kan også brukes hos pasienter som har dårlig svelgerefleks og som har mye arbeid som skal utføres. Det kan brukes av dem som sliter med å sitte stille i tannlegestolen, har følsomme tenner, eller har en lav smerteterskel.

Det er også nyttig for å behandle den psykologiske frykten. Du bør vurdere sedasjon dersom:

  • Du har frykt eller angst for tanken på å få utført tannbehandling. Du vet at det ikke holder å ha en medfølende tannlege eller psykologiske teknikker under behandlingen
  • Du ikke ønsker å få med deg hva som skjer under behandlingen.
  • Du frykte noe spesifikt, slik som for eksempel bedøvelse, som vil bli brukt under behandlingen.

Hva slags typer sedasjon bruker vi på tannlegekontor idag?

Det er tre vanlige former for sedasjon:

  • Oral sedasjon gis som piller eller en væske. Sedasjonen kan variere fra liten til moderat. For minimal sedasjon, kan pasienten ta en pille som for eksempel valium, som ofte foreskrives av leger for problemer med lett angst eller søvnløshet. Pasienten tar pillen omtrent en time før prosedyren, og vil fortsatt være våken (selv om du vil føle deg døsig). Xanor , Flunipam eller Sobril er andre vanlig beroligende som vi bruker.
  • Innåndingssedasjon, bedre kjent som lystgass. Dette er en kombinasjon av lystgass og oksygen. Det administreres gjennom en maske som er plassert over nesen, og tannlegen kan enkelt kontrollere hvor mye gass du mottar.
  • Narkose brukes til å sette pasienten i en dyp søvn for mer invasive prosedyrer eller ved høy grad av behandlingsvegring for eksempel ved odontofobi. Vi samarbeider nå med anestesilege og anestesi sykepleier om å få dette tilbudet på vår klinikk.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg ønsker sedasjon under tannbehandling?

Det første du bør gjøre er å snakke med tannlegen din og stille spørsmål du måtte ha. Og tannlegen bør stille deg spørsmål, også! Han bør få din medisinske historie og oversikt over eventuelle medisiner du tar i dag. Dette for å være sikker på at du ikke har risikofaktorer som er kontraindikasjoner for bruk av sedasjon (f.eks: ondartet hypotermi).

Han skal deretter skissere valgene av sedasjon som er tilgjengelig for deg for informere om prosedyren som følger. Hvis dere blir enige om bruk av narkose skal du fylle ut et skjema som belyser din helsesituasjon. Du må normalt også ha en legeerklæring. Sørg for å stille spørsmål om noe ikke er helt klart . Tross alt er tannlegen der for å hjelpe og for å lindre din frykt!

Hvis du har tannplager og ikke har kunnet gå til tannlegen over tid pga. av tannlegeskrekk bør du ha med en lege- eller psykologerklæring på dette. I mange tilfeller kan du få støtte fra HELFO for tannbehandlingen. Dette kan tannlegen din hjelpe deg med.

Hvis du ønsker å vite mer om dette anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre hyggelige resepsjonister som kan sette deg opp til konsultasjon hos en av våre tannleger eller melde deg på informasjonsmøte som vi arrangerer regelmessig. Du kan lese mer om dette her.

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag

Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!