Innhold

Kroner og broer

Når tenner mangler eller er så ødelagte at de ikke kan bygges opp med fyllinger, kan disse erstattes i form av kroner og broer, som sementeres fast på egne tenner. Slike protetiske løsninger er svært holdbare, estetisk pene og vil føles som ekte tenner.

Du kan også lese mer om temaet på disse sidene:

Kroner

Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjon og utseende. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer, ser meget naturtro ut og har lang levetid.

Det finnes flere typer kroner. Tannlegen vil diskutere de ulike alternativer med deg slik at dere sammen kan komme frem til en løsning som passer best for deg.

Krone av metall

En krone av metallkeram er den vanligste type krone. Kronen har en indre kjerne av metall, som dekkes med porselen slik at tannen blir naturtro. En krone i metallkeram kan brukes på de fleste tenner og gir et holdbart og pent resultat.

Krone i helkeram

Kroner i helkeram er de mest naturtro. I en krone med aluminiumoksid- / zirkoniumkjerne er kjernen hvit, noe som gjør den enda mer naturtro enn en krone av metallkeram. Fullkroner av porselen vil reflektere den underliggende tannfargen, siden de ikke har noe metallkjerne. Helkeramer er å foretrekke når kravet til estetikk er viktigst.

Gullkroner

Gullkroner brukes sjeldnere enn kroner i metallkeram og helkeram, men er et svært trygt valg der estetikken ikke er avgjørende, for eksempel ved kraftig tyggetrykk eller tanngnissing.

Stiftkrone

I blant er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift (stiftkrone). Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt. På stiften kan det deretter festes en krone. Stifter fremstilles ofte i en gullegering, men også i kompositt eller kullfiber.

Krone på dagen – Cerec

Hos oss kan du få krone på dagen. Cerec er keramiske fyllinger og kroner som er datafremstilt direkte på klinikken.

Tannlegen sliper til tannen på samme måte som ved preparering for ordinær krone. Men i stedet for et vanlig avtrykk gjøres det digital. Den preparerte tannen filmes med et lite kamera før den fremstilles digitalt og lages i fresemaskin. Den ferdige kronen kan settes inn noen timer senere, eller dagen etter.

Broer

Broer benyttes ofte når en eller flere tenner mangler. En forutsetning er at pasienten har noen sterke tenner riktig plassert i munnen, som broen kan festes til. Broer fremstilles av tanntekniker på samme måte som kroner For at en bro skal vare, er det viktig at pasienten er nøye med renhold og får regelmessig oppfølging av tannlege eller tannpleier for kontroll av broen.

Skallfasetter

Hvis tennene er deformerte, har overflateskader, eller har misfarging som ikke lar seg bleke – da er skallfasetter en veldig god løsning. Tannlegen sliper vekk det ytterste laget av tannen, og setter på en ny overflate i porselen.

Hvordan lages kroner og broer?

De lages ved at tannlegen preparerer (former) restene av tannen. Det tas avtrykk og farge. Arbeidet sendes til tanntekniker som fremstiller kronen/broen på modeller som er tilnærmet identiske med forholdene i munnen. I mellomtiden går pasienten med en midlertidig krone som beskytter tannen. Kronen prøves så på pasienten, og den blir deretter sementert utenpå den preparerte tannen med en kraftig sement.

Lokal produksjon

Hos oss kan du få nye tenner i løpet av en og samme dag. Vi har et eget team av tannteknikere tilknyttet klinikken. At alle typer tannerstatninger produseres lokalt bidrart til en miljøvennlig og tidseffektiv løsning som ganger både våre pasienter og tannleger.

Gå til tannlege regelmessig

Kroner og broer tåler mye og er nesten uslitelige, men roten kan fortsatt utsettes for karies, slik at god tannhygiene og regelmessig kontroll er meget viktig.

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag

Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!