Bro

Published On: 3. mai 2015

Hva du bør vite om porselens bro

En porselensbro er kort fortalt en fast erstatning av en eller flere tenner.

Når du mangler en tann som skal erstattes er det flere forhold som bør vurderes før behandlingen starter. For det første bør vi se på de forskjellige mulighetene som finnes; løs erstatning med tannprotese, tradisjonell porselens bro, såkalt etsebro eller maryland bro eller implantatkrone.

Tannprotese er et alternativ mange velger når flere tenner mangler. Det er en rimeligere løsning sammenlignet med bro eller tannimplantat. Ulempen er at den ikke sitter fast og at en slik løsning kan føre til uforholdsmessig mye belastning på støtte tennene (festetennene til protesen). Estetisk er det som regel en god løsning , men ofte må man regne med at den er utstyrt med metall klammere som kan være synlig. Det finnes i dag hvite/tannfargede klammere, men disse er ikke så gode som metall klammere.

Maryland bro er et alternativ som tidligere var svært vanlig i i tilfeller når en tann mangler og nabotennene er intakt. Man får da en fast porselensbro uten at man trenger å preparere ( slipe ned) nabotennene. Ulempen er at det ofte ikke har vist seg å være en veldig holdbar løsning. Fordi den ikke har en god mekanisk festeanordning , men for det meste festes med lim ( såkalt bonding teknikk) ser vi ofte at broen løsner og faller av.

Implantatbro og implantat krone er som regel alltid et bra alternativ. Det er den eneste måten å erstatte tapte tenner på uten at nabotenner trenger å bli belastet. Behandlingen tar litt lenger tid( 3-7 måneder), men behandlingssresultatet er godt og langvarig . Implantatbehandling er som regel det mest kostbare alternativet.

Hva er en bro?

En tradisjonell bro består av metall under inn mot den preparerte tannen som er dekket med porselen. Tidligere brukte man mye gull i slike legeringer , men i dag er krom-kobolt legeringer mer og mer vanlig. I øst Europa ser vi at det ofte benyttes legeringer med mye nikkel, som er et kjent metal allergen. I moderne broer brukes zirkonia som er et hvit tannlignende metall som tåler mye belastning og har en flott estetikk. Det finnes også gode alternativer som emax ( silikater) som kan ha bedre estetikk, men ikke helt den samme styrken. En vanlig teknikk i dag er også zirkonia metallbro med innfelt porselen på de mest synlige områdene av broen. Dette er en teknikk som foretrekkes når estetikk og styrke vektlegges.

En bro er som regel et rimeligere alternativ sammenlignet med implantat og er en del dyrere enn løs delprotese.

Bro eller implantat?

En bro løsning er aktuelt fremfor implantat når det foreligger grunner til ikke å utføre implantatbehandling som for eksempel helsefaktorer eller forhold i kjevebenet som vanskeligjør den kirurgiske innsettingen. Økonomi spiller selvsagt også en rolle. Bro er et rimeligere alternativ og er en enklere behandling som tar kortere tid å få ferdig tilvirket. Tann bro er et godt alternativ når nabotenner uansett trenger behandling. Med bro løsningen blir nabotennene i prinsippet behandlet med kroner som står fast inntil hverandre

Hvor lang tid tar det å lage porselensbro?

Har man tannteknikker på klinikken kan man med god planlegging få den ferdig samme dagen. Som regel preparerer man tennene, tar avtrykk og lager midlertidig bro ved første besøk. Ved neste besøk som gjerne er 2-3 uker senere, settes den permanente broen på plass.

Hvor lenge varer en bro løsning?

En bro bør som regel holde i minst 10 år. Ofte ser vi at etter 15-20 år er broen såpass slitt eller pilarene ( festetennene) trenger behandling at den skiftes ut. En ulempe med bro sammenlignet med implantat er at pilartennene må slipes ned. Dette innebærer bla en liten økt risiko for at tennene må rotfylles

Er bro en god løsning?

Ja, som regel er det et godt alternativ. Snakk uansett med tannlegen din om alternativene før du bestemmer deg.

Ta kontakt med oss så kan vi hjelpe deg med dine utfordringer!

 

Lykke til !