Tannlegen om røyking

Published On: 19. oktober 2017
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Røyking er som kjent ikke bra for helsen, men vet du hvordan det påvirker munnen og tennene dine? Her er noen av tankene tannlegene har, knyttet til det å røyke.

Periodontitt

Periodontitt er en tannkjøttsykdom som kan ramme alle, men røykere er spesielt utsatt. Den kan i ytterste konsekvens føre til at man mister tennene sine fordi bakterier spiser opp kjevebeinet og festeordningene til tennene. Grunnen til at røykere er spesielt utsatt, er fordi gassen som oppstår i gløden på sigaretten, og som trekkes ned i lungene, inneholder en mengde gifter. Når man daglig utsetter seg selv for disse giftene, påvirker man blodforsyningen til såkalte perifere vev. En tannlege ser dette i vevet i kjevebenet og munnslimhinnene. Den endrede blodsirkulasjonen i munnen, som følge av langvarig røyking, gjør at immunforsvaret svekkes. Det blodfattige benvevet omdannes til betennelsesvev av kroppen, som forsøker å forsvare seg. Samtidig må kroppen forsvare seg mot bakterieinvasjonen som kommer av periodontitt. Til slutt blir tannen helt omgitt av betennelsesvev som kan gjøre at den faller ut.

Problemer med tilheling

Røyker man, tar det også lenger tid å komme seg etter sykdom eller en operasjon. Det er fordi blodomløpet er dårligere og at vevet er skadet. Dermed gror sår saktere. Noen ganger kan man bli anbefalt å ikke røyke de to siste ukene før en operasjon, for å sørge for at den kan gjennomføres på en trygg måte. Klarer man å holde seg unna røyken i tiden etter operasjonen også, vil den lokale blodtilførelsen normalisere seg igjen i løpet av 8 til 9 uker, slik den var før man begynte å røyke.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Estetikk og selvfølelse

Røyking har ikke bare konsekvenser for helsen, men også for utseendet. Røyking forårsaker gule tenner på grunn av kjemikaliene i sigarettene og tjæren man får i munn og lunger når man drar inn røyken. Når man røyker, svekkes smaks- og luktesansen. Dermed merker man ofte ikke selv at man lukter røyk eller har dårlig ånde. Når man slutter å røyke, vil man kjenne abstinenser den første tiden, men klarer man å holde ut, vil man etter få uker føle seg mye bedre. Huden får tilbake mer glød og man føler seg mye mer opplagt.

Direkte og indirekte kostnader

Selv om tannlegen gjerne tar imot deg så ofte du bare ønsker, kan røyking gjøre at man må besøke den oftere enn man har eller vil ta seg råd til. Årsaken kan være noen av grunnene som er nevnt overfor.
Så i tillegg til den direkte kostnaden ved å kjøpe sigaretter, kan en røyker være nødt til å besøke lege og tannlege ofte på grunn av helseproblemer forårsaket av røykingen. Ifølge noen studier har en røyker 25 prosent flere sykedager enn en ikke-røyker. Dermed kan man også legge til den indirekte kostnaden ved tapt arbeidstid.

Hva skjer i kroppen når man slutter?

Når man slutter er det flere målbare fordeler som kommer mer eller mindre med en gang.
Etter 20 minutter går pulsen ned, etter 8 timer bedres blodsirkulasjonen, etter et døgn begynner risikoen for hjerteinfarkt å synke, etter to døgn bedres smaks- og luktesansen, etter tre døgn øker lungekapasiteten seg og kroppen har kvittet seg med all nikotinen. Etter to til tre uker er det lettere å trene fordi blodsirkulasjonen og lungekapasiteten er bedret. Mellom en og ni måneder etter at man har sluttet kvikner flimmerhårene i halsen til og trekker ned risikoen for luftveisinfeksjoner, mellom tre og ni måneder puster man bedre og hoster mindre. Etter ett år er immunforsvaret styrket og etter ti år er risikoen for å få lungekreft halvert.

Røyking… visste du..?

  • At åtte timer etter at du har sluttet å røyke, forlenger du livet med 5-7 minutter for hver sigarett du ikke røyker?
  • Kina er landet i verden der det røykes mest.
  • I tobakksrøyk er det flere en 4.000 kjemikalier, minst 50 av dem er betegnes som kreftfremkallende.
  • Hvis man pleide å røyke 20 sigaretter om dagen, har man i løpet av et år spart 1.000 timer.

Kilder:
http://www.nettdoktor.no/helseraad/fakta/roeykehud.php
Helsedirektoratet.
http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/facts-smoking-10-things-know-help-quit/[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=»sidebar-1″][/vc_column][/vc_row]

8 tips for å stumpe røyken