Jeg har tannlegeskrekk

Published On: 6. november 2023

Er du nervøs for tannlegebesøket? Tannlegeskrekk er noe mange i dag sliter med på grunn av forskjellige årsaker. Dette fører ofte til utsettelse av tannlegebesøket i lang tid, noe som kan få konsekvenser for både tannhelse og livskvalitet. Heldigvis er tannlegeskrekk mulig å overkomme ved riktig håndtering av problemet og tilpasset behandling.

Årsaker til tannlegeskrekk

Det finnes mange årsaker til tannlegeskrekk. Mange har dårlige erfaringer fra skoletannlegen og har opplevd smertefulle behandlinger tidligere. Noen har opplevd tannleger som ikke tar hensyn til dine behov og dine frykter som har forsterket frykten for tannlegen. Noen er redde for hva tannlegen skal finne, mens andre har opplevd traumatiske hendelser i livet som gjør tannlegebesøket ekstra vanskelig.

Siden årsaken til tannlegeskrekken er forskjellig, vil også graden av angst variere mye. Noen synes det er meget ubehagelig mens andre har odontofobi. Siste nevnte er en alvorlig form for tannbehandlingsangst. Det som ofte går igjen hos pasienter med tannlegeskrekk, er at de får følelsen av å miste kontrollen under en tannbehandling. Munnen er et meget privat område på kroppen og tannbehandling kan dermed føles påtrengende for de med tannlegeskrekk.

Hvorfor må jeg til tannlegen?

Utsettelse av tannlegebesøket kan ha flere konsekvenser for tannhelsen og livskvaliteten. Hull i tennene, tannkjøttsbetennelse og andre tilstander i munnen kan være svært smertefulle, men det kan også gå ubemerket i lang tid. For å forhindre utvikling og forverring av sykdom i tenner og tannkjøtt er det viktig med regelmessig undersøkelse og vedlikeholdsbehandling hos tannlege eller tannpleier.

Hva kan jeg gjøre når jeg har tannlegeskrekk?

Det er viktig å lytte til kroppen din og kjenne hvordan du har det i en tannbehandlings-situasjon. I tillegg er det viktig å huske på at alle tannleger og tannpleiere kun er tilstede for å hjelpe deg. Om du vegrer deg for å bestille en time, kan du ringe til tannklinikken på forhånd for å forklare at du har tannlegeskrekk. Dette gjør at behandleren har en anelse om hvordan besøket føles for deg. For noen kan tilvenning være en fin start; du kan ringe tannklinikken for å spørre om du kan komme innom på besøk og eventuelt hilse på tannlegen uten å starte behandling. Vi tilbyr også gratis videkonsultasjon til deg med tannlegekrekk. Les mer og bestill time her!

I behandlingsrommet er åpenhet med tannlegen viktig for at dere skal kunne jobbe sammen om dine frykter og bekymringer. Hva er det som er ubehagelig for deg? Er du redd for smerte? Er det ubehagelig å ha mye i munnen samtidig? Eller kanskje du er redd for hva tannlegen vil finne? De aller fleste frykter er mulig å jobbe med og det finnes nesten alltid noe tannlegen kan gjøre for at behandlingen skal bli så behagelig som mulig. Smertelindring med bedøvelse og beroligende medikamenter er eksempler på dette.

Det er viktig å huske på at tannlegen ikke vil gjøre noe du ikke har lyst til og du er alltid sjefen i behandlingssituasjonen. Les mer om tannlegeskrekk på vår hjemmeside!