Når må jeg trekke en visdomstann?

Published On: 17. oktober 2023

I løpet av evolusjonen har kjeven til oss mennesker utviklet og tilpasset seg, på samme måte som resten av kroppen. Før i tiden brukte vi kjevene til å «tygge på mammutben» for å si det enkelt. Kjevene var bredere, større og tennene ble slitt ned fortere. Etter hvert fikk vi et jordbrukssamfunn og gikk mer over til mer myk og prossesert mat. Denne utviklingen har gjort at kjeven vår har blitt mindre og smalere med tiden, og det er mindre plass til dine tenner. Resultatet av dette er at det har oppstått mye problemer med trangstilling, tenner som står skjevt eller som sliter med å komme fram. Dette gjelder også visdomstenner. I dag kommer de ofte skjevt ut, havveis ut, eller ikke i det hele tatt. Det gjør det vanskelig å holde visdomstenner rene og i noen tilfeller må man trekke dem.

4 tegn på når du bør trekke en visdomstann

  • Hvis du har symptomer og/eller sykdom – altså ved f.eks. betennelse rundt tannen, hull i tannen eller at tannen er knekt.
  • Hvis dine visdomstenner utgjør en risiko for framtidig sykdom eller kan skade tannen som står foran.
  • Hvis visdomstannen din står såpass skjevt at den ikke kan brukes (du biter ikke med den eller på den)
  • Hvis du har problemer med å holde rent og vi ser at det er risiko for tannkjøttsproblematikk nå eller i framtiden.

Hvordan trekker man en visdomstann?

Vi kan trekke visdomstenner på vanlig måte, eller ta de ut ved et lite kirurgisk inngrep. Det avhenger av plasseringen av tannen og anatomien av røttene. Som oftest kan visdomstennene i overkjeven trekkes vanlig, mens i underkjeven er det behov for kirurgi. Begge prosedyrene kan utføres hos vanlige tannleger som har erfaring med dette. I de kompliserte tilfeller henviser vi deg til en spesialist i oral kirurgi. Dette avgjør tannlegen etter å ha undersøkt tannen og forholdene rundt.

Ønsker du mer informasjon om når du må trekke en visdomstann, eller ønsker du å bestille time. Ta kontakt med oss her!

Kildehenvisning: https://jada.ada.org/article/S0002-8177(14)60117-3/pdf