Hvorfor du får gule tenner og hvordan du kan unngå det

Published On: 10. november 2017

Gule tenner? Perlehvite smil er noe mange trakter etter. Imidlertid er det mange grunner til at man har gule tenner. Det krever nøye og regelmessig vedlikehold for å holde tennene hvite og friske. Men mange opplever at tennene blir misfargede eller gule til tross for at de samvittighetsfullt pusser tennene daglig.

Her kommer en liste med tannlegens råd til hvordan man holder tennene hvite og hva som gjør at de blir gule. Gule tenner?

  1. Mat og drikke

De fleste vet at enkelte matvarer etter hvert kan gjøre at du få gule tenner. De største synderne er kaffe, te, rødvin og brus. Det er også andre matvarer, som kanskje ikke er like åpenbare, som kan påvirke tennenes farge. Blant annet blåbær, tranebær, kirsebær, bjørnebær, druer, granatepler og andre frukter kan sette farge på tennene. Grunnen er at overflaten på tennene sett under et mikroskop kan sammenlignes med en svamp. Når man spiser eller drikker noe med sterk farge, kan fargen legge seg i lommene i tannemaljen og sette farge på tennene. Matvarer med mye syre åpner lommene ytterligere, slik at fargen blir tydeligere.

For å unngå gule tenner, kan man sørge for å unngå mat med sterke farger. Har man spist fargerik mat, kan man tenke på å rense tennene i etterkant. Det kan være så enkelt som å skylle munnen med vann, eller spise en brødskive. Epler, blomkål, selleri og gulrøtter fungerer som en skrubb og renser tennene. De matvarene fungerer også slik at de aktiverer spyttet, som kan nøytralisere syre fra matvarer. Man bør imidlertid være forsiktig med å pusse tennene rett etter at man har spist eller drukket noe syrlig. Når man pusser tennene blir emaljen svak og lettpåvirkelig for slitasjeskader. Dermed får syre som er igjen i munnen adgang til å gjøre skader.

  1. Tobakk

De fleste er klar over at snus, røyk og skråtobakk gjør at tennene blir misfargede eller gule. Spesielt ille er det med løssnusen som er særlig populær blant den eldre generasjonen. Sigaretter misfarger også tennene, men misfargingen avhenger av hvor mye man røyker. En storrøyker vil ha mer misfarging av tennene enn en som festrøyker en gang i blant. Stoffet tar utvikles i tobakksrøyken og i andre tobakksprodukter. Det er giftig og legger seg på tennene langs kanten av tannkjøttet. Det kan føre til flekker i gult, brun og svart.

  1. Sykdom og medisiner

Visse sykdommer og medisiner kan føre til at tennene blir gule eller misfargede.
Noen ganger skyldes misfargingen bruk av visse medikamenter i barndommen. Da tilføres fargestoffer når tannen dannes. Det kalles misfarging innenfra. Ett eksempel er antibiotikabehandling (Tetracykliner). Hos voksne kan innenfra misfarging komme av sykdom i tannens nervekanal. Da dannes det fargestoffer som trenger ut i tannbenet. Noen medikamenter kan skape misfarging utvendig på tennene. Ofte dreier det seg om et belegg utenpå emaljen. Dette kan fjernes hos tannlegen. Et av medikamentene som kan få en slik bivirkning er Hibitane. Noen er født med en helsetilstand som gjør at tennene får en annen farge. Blant disse er den sjeldne tilstanden dentinogenesis imperfecta som gjør at tennene får grå eller lilla misfarginger.

  1. Alder

Gjennom et langt liv der tennene brukes flere ganger daglig, er det ikke uvanlig at emaljen slites ned. Under emaljen ligger tannbenet, som er mer gulaktig enn emaljen. Ettersom man blir eldre, blir også tannbenet gulere. Når emaljen blir tynnere og tannbenet skinner gjennom, kan man få gule tenner eller gråaktig skjær.

  1. Arv

Punktet overfor er delvis knyttet til arv. Noen personer har genetisk tykkere emalje enn andre, og vil dermed ha mer å slite på før tennene ser gule eller misfargede ut. Av og til har større tenner en annen farge en de mindre. Du har kanskje hjørnetenner med en sterkere farge enn de andre tennene? Det kan skyldes at tannbenet, som ligger under emaljen og har en mer gulaktig farge, er større i større tenner. Da skinner det også lette gjennom og tannen ser gulere ut. Noen mener også at kvinner oftere har hvitere tenner enn menn fordi de har mindre tenner. Dermed skinner tannbenet mindre gjennom.

  1. Hull i tennene

Hull i tennene starter i emaljen. Lar man hullet bli stort nok, slik at det når inn til tannbeinet, kan misfarge fra innsiden gjøre tennene både blålige og svarte. Derfor er det viktig å sjekke hull i tennene så snart man oppdager dem, slik at det ikke får mulighet til å utvikle seg.

  1. Skader på tennene

Støt eller slag mot tennene kan føre til en indre blødning i tannen som igjen gjør at den blir misfarget.

  1. Bleking av tenner

Når tennene først har mistet sin naturlige hvite farge, er det svært vanskelig og kanskje umulig å få den tilbake naturlig. Da kan tannbleking være et alternativ. Men også i mylderet av tannblekingsprodukter er det mange fallgruver, derfor er det viktig å ta kontakt med en tannlege for råd og veiledning om hvilke produkter og metoder man bør ta i bruk.

Det er mange tips og triks for å ta vare på tennene sine, men det er de gode gamle metodene med tannbørste og –tråd som gjør den viktigste jobben. Tannlegen oppfordrer til bruk av en mellomhard tannbørste, og gjerne elektrisk tannbørste for det beste vedlikeholdet hjemme.

Det anbefales å gå til en tannpleier en eller to ganger i året for å rense tennene profesjonelt. Det kan dessuten sikre at man oppdager problemer på et tidlig stadium, slik at de ikke får utvikle seg.

Kilder:
http://www.kk.no/livstil/spis-deg-til-et-hvitere-smil-68146215
https://en.wikipedia.org/wiki/Tooth_discoloration

8 tips for å stumpe røyken