Antibiotika – myter og fakta

Published On: 6. desember 2017

Myte 1 – «Antibiotika alene kan fjerne oral infeksjon»

Fakta: Antibiotika alene vil bare midlertidig dempe symptomer, og vil dessverre ikke gi langvarig smertelindring eller spille en avgjørende rolle i bekjempelse av infeksjonen. Dersom man ikke fjerner selve opphavet til infeksjonen, som ofte skyldes bakterier inne i tannen, vil symptomene etter en tid komme tilbake.

Myte 2 – «Antibiotika dreper bakterier, så det er ingen grunn til at oral infeksjon ikke skal kunne bekjempes med antibiotika» 

For å forklare denne myten må vi starte med tannas anatomi. I tannrøttene finnes det én eller flere rotkanaler, som helt enkelt er å anse som «hulrom» inne i tanna. I en frisk tann rommer rotkanalene nerver og blodårer, og disse utgjør sammen et sterilt miljø kalt pulpa («nerven»). Når pulpa utsettes for bakteriell påvirkning, f.eks. på grunn av et stort kariesangrep (hull) eller en stor fraktur begynner pulpa å dø. Fordi blodårene dør forsynes ikke lenger tanna med blod, og med avkuttet blodforsyning kommer heller ikke antibiotika frem til hvor bakteriene ligger. På grunn av dette må tannlegen inn å fysisk fjerne bakteriene for at infeksjonen skal bli borte, enten ved rotfylling eller ved tanntrekking.

Myte 3 – «Symptomene blir borte, så jeg behøver ikke dra tilbake til tannlegen»

Når antibiotika har dempende effekt på symptomer er dette fordi bakterietallet, i benet som omslutter tannroten, går ned. Dessverre vil bakteriene i munnen fortsette å strømme inn i tanna via kariesangrepet, slik at bakterietallet raskt går opp igjen og infeksjonen vil blusse opp på nytt.

Antibiotika hører uten tvil til i dental praksis, men overforbruk kan føre til økt antibiotikaresistens. Bakterier er svært tilpasningsdyktige, og med tiden blir de mer og mer motstandsdyktige mot de antibiotika vi har utviklet frem til idag. En konsekvens av økt resistensutvikling er at antibiotikaen vi har idag ikke vil fungere den dagen vi virkelig trenger det.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Tips til godt antibiotikavett – hva kan du gjøre selv?

  1. Unngå selvmedisinering med «restetabletter» fra tidligere antibiotikakurer. Hvorfor?
    Du har ofte ikke tilstrekkelig med tabletter for å gjennomgå en full kur. Dessuten er det slik at antibiotika i  de fleste tilfeller av akutte tannsmerter ikke har effekt, rett og slett fordi bakteriene ikke har rukket å bygge seg opp i en tannbyll.
    Ta kontakt med din tannklinikk ved tannsmerter – tannlegen vil hjelpe deg med smertelindring, og vil forskrive antibiotika i de tilfeller hvor det er nødvendig.
  2. Følg tannlegens instruksjoner, og fullfør alltid antibiotikakuren selv om symptomene blir borte og du føler deg bedre.

Hvorfor?

Dersom antibiotikakuren ikke fullføres vil infeksjonen kunne vedvare, og etter en tid blusse opp igjen. Tannlegen din informerer om hvordan tablettene skal fordeles gjennom dagen, og hvorvidt de skal tas med eller uten mat. Enkelte antibiotika er dessuten farlig å blande med alkohol.

Hvorfor du får gule tenner og hvordan du kan unngå det