7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner

Published On: 26. januar 2018

Det er ofte skam og frykt knyttet til det å miste tennene sine. I mange tilfeller kan det føre til at en person blir mer innesluttet og skyr sosiale sammenkomster. Noen typer mat blir veldig vanskelig å spise og noen opplever at det påvirker måten de uttaler ord på. Det er flere bekymringer knyttet til tap av tenner: Kommer jeg til å miste alle tennene mine? Blir det dyrt å finne et alternativ til tenner, som for eksempel gebiss? Hva kommer andre til å tenke når de ser at jeg mangler tenner?

Dette er en guide (7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner) for deg som har en venn, forelder eller ektefelle som opplever tap av tenner, og som lurer på hva du kan gjøre i en slik situasjon.

7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner

1. Vis omsorg

Det aller viktigste i en hver situasjon der en du bryr deg om har det vanskelig, er å vise omsorg. At du bryr deg, at du ser at de har det vondt, at du er en de kan lufte tankene sine til og at du vil hjelpe dem til å finne en løsning.

2. Still de vanskelige spørsmålene

En som opplever at en eller flere av tennene er i ferd med å falle ut, kan syns at det er vanskelig å snakke om det. Noen ganger kan det være forbundet skam til det å ikke ha tenner, eller til grunnen til at tennene har falt ut. Det kan være alt fra tannkjøttsykdommen periodontitt, som gjør at tennene mister rotfestet sitt og faller ut, til rusmisbruk eller en skade.

Følelsene knyttet til tap av tenner, gjør at mange forsøker å unngå sosiale situasjoner. Enten fordi de føler seg dømt, eller fordi de for eksempel har problemer med å tygge mat de blir servert ved et middagsselskap.

Som en venn, kjæreste, søster, sønn eller ektefelle er det da viktig å snakke med vedkommende om tanntapet. Hvorfor har tennene falt ut? Hvordan påvirker det livet deres? Hva er de redde for? Hvilke situasjoner forsøker de å unngå? Hva slags tannerstatning kunne de ideelt ønske seg?

Noen av disse spørsmålene kan være vanskelige å snakke om. Derfor bør man sørge for at de føler at de er i trygge omgivelser når man spør. Det kan være hjemme i sofaen med en kopp te eller en tur i skogen. Ikke på t-banen eller i familieselskap.

3. Skaff deg informasjon

Når du har dannet deg et bilde av hvordan vennen din opplever tanntapet, er du bedre rustet til å vite hva du skal se etter når du skal lese deg opp på mulige løsninger. Ofte er eldre mennesker rammet av tanntap, og det kan være vanskelig for en med begrensede dataferdigheter å manøvrere seg blant all informasjonen som finnes på nettet. Og ikke minst finne fram til hvilke klinikker som tilbyr de beste løsningene for dem.

Med mindre den som mister tennene selv ikke ønsker noen form for tannerstatning, finnes det mange alternativer på markedet. De kan grovt deles inn i gebiss og implantat. Det er fordeler og ulemper ved begge løsningene.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Et gebiss, eller tannprotese som det kalles på fagspråket, kan brukes både for en helt tannløs munn og for en som har mistet noen av tennene sine. Det gjøres ikke noe inngrep for at gebisset skal passe inn i munnen, man tar bare en avstøpning. Ulempen er at munnen stadig forandrer seg, dermed vil avstøpningen etter hvert passe dårligere og dårligere.

Implantater er den andre hovedgrenen av alternativer. De består av falske tenner som festes i munnen med skruer. Da må man gjennom et lite inngrep, for å feste skruene til kjevebenet. Fordelen med disse er at tennene fungerer omtrent som naturlige tenner og at de holder lenge.

Det finnes implantatløsninger for både delvis tannløse og helt tannløse.

Blant de nyeste løsningene på markedet er All-on-4 prosedyren. Den er raskere, krever et mindre inngrep enn lignende løsninger, fungerer for pasientgrupper som tidligere er blitt fortalt at det ikke er mulig å sette inn implantater på dem, den har kort legningstid og den er forholdsmessig billigere sammenlignet med lignende behandlinger. All-on-4 behandlignen tilbys hos klinikker som samarbeider med tannlege Paulo Malo, som utviklet prosedyren.

I tillegg til å finne ut hvilke behandlingsalternativer som finnes på markedet, er pris ofte en viktig faktor for mange.

Ofte kan tannløse eller delvis tannløse få deler av behandlingen dekket gjennom HELFO. Det gjelder blant annet følgende tilstander:

  1. Sjelden medisinsk tilstand
  2. Leppe-kjeve-ganespalte
  3. Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller hoderegionen for øvrig
  4. Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander
  5. Sykdommer og anomalier i munn og kjeve
  6. Periodontitt
  7. Tannutviklingsforstyrrelser
  8. Bittanomalier
  9. Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon
  10. Hyposalivasjon
  11. Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer
  12. Tannskade ved godkjent yrkesskade
  13. Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade
  14. Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne
  15. Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven

4. Bli med dem

En tannlege kan raskt vurdere hvordan det står til i munnen til en som har mistet tenner og gi råd om hvilke behandlingsmetoder som er aktuelle. Imidlertid kan et tannlegebesøk for en i en vanskelig situasjon oppleves stressende eller skremmende. Særlig gjelder det før det faktiske besøket, når man skal bestille time og komme seg til klinikken.

Da kan det være godt med en støttespiller som sier ”nå ringer vi til klinkikken og ber om en konsultasjon” og som blir med til klinikken, og kanskje til og med inn på tannlegens kontor.

Noen ganger kan tannløshet komme av sykdommer eller tilstander som har fått utvikle seg fordi pasienten har tannlegeskrekk (odontofobi) og derfor kvier seg for å oppsøke tannlegen. Dette er en svært vanlig fobi og de aller fleste tannleger har forståelse for det og måter for å takle frykten. Noen klinikker har tilknyttede psykologer som tilbyr parallell behandling for fobien.

5. Vær en samtalepartner

7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner

7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner

Etter konsultasjon hos tannlegen, vil man ofte ha fått anbefalt en rekke alternative behandlinger. Valget man ender opp med skal man ofte leve med i mange år og prisene varierer veldig.

Da er det viktig at man stiller opp som en samtalepartner som kan gi sine vurderinger. Særlig er det relevant hvis man fikk være med inn på tannlegekontoret og selv høre alternativene. En pasient vil ofte sette pris på perspektivet til en ”utenforstående” som ikke sitter med de samme bekymringene knyttet til for eksempel tannlegeskrekk.

6. Motivér

Etter at dere er kommet fram til en løsning, er det viktig å få jobben gjort. Når tannlegen har gjort de nødvendige undersøkelsene og vurderingene, er det moment for å komme i gang med prosedyren.

Har man bistått en med tannlegeskrekk, er det ofte at den kvier seg for å gå tilbake til tannlegekontoret. Da kan det være at en venn må gi et velmenende dytt for å få fortgang.

Venter man for lenge, risikerer man dessuten at flere tenner faller ut. Da vil man kanskje miste noen behandlingsalternativer.

7. Gi deg selv en klapp på ryggen

Å behandle en tannløs munn er et prosjekt som ikke bare gir pasienten evne til å tygge og snakke enklere, det gjør at den får mer selvtillit og bedre selvfølelse.

Det kan være en vanskelig prosess for mange og noen ville aldri funnet ut hvilke alternativer de har og hvor lett det kan være å få dem gjennomført, om det ikke hadde vært for at de hadde en god støttespiller ved sin side.

Hvis du har hjulpet en venn, et familiemedlem eller en kjæreste å gjennomføre behandling mot tannløshet, bør du gi deg selv et klapp på skulderen. Vi burde alle ha en sånn som deg i livene våre.

7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner.