5 gode rutiner for bedre tannhelse

Published On: 15. januar 2021

Mange ønsker en bedre tannhelse, men vet kanskje ikke hvor enkelt det kan være. En tannlege vet om mange måter som kan gi god tannhelse. God tannhelse er en munn og tenner som renholdes godt og dermed forebygger en rekke sykdommer, inkludert tannkjøttssykdom og karies. Tennene kan på mange måter sammenlignes med en bil. En standard bil kommer med dører, tak, hjul, motor og en rekke nødvendige selvfølgeligheter. Hvordan man ivaretar bilen og bruker den vil ha mye å si for hvor lenge bilen er i brukbar stand. En bil bør vaskes regelmessig, olje bør skiftes, av og til skades den og må på reparasjon. For å ikke glemme den obligatoriske EU-kontrollen for å se etter status og mangler ved bilen. Slik er det også med tennene, du er født med ett melketannsett og ett sett med voksne, permanente tenner. Disse tennene reparerer ikke seg selv, de må ivaretas for å holde skadelige bakterier unna.

Dersom en tannlege skulle velge ut de fem viktigste grepene du kan gjøre for å oppnå en bedre tannhelse, så kommer de nedenfor.

Tannpuss.

Den aller viktigste rutinen er definitivt tannpuss. Regelmessig tannpuss to ganger daglig med fluortannkrem. En god regel er å pusse i minst to minutter. Pass på at du får pusset i overgangen mellom tannkjøtt og tenner, gjerne ved å vinkle børstehårene 45 grader, og får pusset alle flatene (foran og bak, høyre og venstre) på alle tennene.

Tanntråd.

Minst en gang daglig, bør du bruke tanntråd, etter vanlig tannpuss. Dypp gjerne tanntråden i litt tannpasta eller fluorskyll, slik at du får fluor mellom tennene dine. Om du lukter på tanntråden etter å ha brukt den i munnen, kan du enkelt lukte om du har gått for lenge uten tanntrådbruk, eller om du blør fra tannkjøttet. Dette betyr at du må ty til tanntråd oftere. Et alternativ til tanntråd er mellomromsbørste. Det er en liten tannbørste som kan føres inn mellom tennene. Disse børstene finnes i ulike størrelser, det anbefales derfor at en tannlege eller tannpleier hjelper deg med å finne riktig størrelse og bruk for deg.

Unngå brus, energidrikker og andre sure drikkevarer – drikk heller vann.

Et problem som blir stadig vanligere blant ungdommer er syreskader på tennene. Ved inntak av matvarer som inneholder syrer, lav pH – typisk juice, brus, energidrikk – vil tannoverflaten kunne etses vekk. Som konsekvens til tannen kunne ise lettere, bli mer følsom, og vil sees mindre ut. Tannsubstansen kan ikke vokse tilbake. Bruk derfor heller sugerør og drikk med måte. Puss heller ikke tennene dine den første halvtimen etter inntak av slike sure matvarer. Tannoverflaten kan i verste fall pusses vekk i slikt tilfelle.

Unngå å småspise mellom måltider

Bakterier i munnhulen begynner å produsere syrer som bryter ned tannoverflaten, så snart sukker kommer inn i munnen. Slik kan hull i tennene oppstå over tid. Dette betyr så lenge man inntar sukker, selv i små, små mengder, vil en syreproduksjon fra bakteriene finne sted. Dermed er en måte å redusere tendensen til hull i tennene på, å redusere hyppigheten av inntak av sukker. Dette kan for eksempel gjøres ved å redusere småspising mellom måltider, og heller holde seg til faste, få måltider om dagen, samt være bevisst på hva man inntar av mat. Matvarer med lite tilsatt, hvitt, sukker vil være fordelaktig. Sukrose, hvitt sukker, er den sukkertypen som fører til størst syreproduksjon fra bakteriene.

Bedre tannhelse gir sunne tenner og en sunn munn!