8 tips for å stumpe røyken

Published On: 18. oktober 2017

Det er mange gode grunner til å slutte å røyke. Det er helsefarlig, det er ubehagelig for dem rundt deg, det er dyrt. Men dette vet du som røyker fra før. Du vet også mest sannsynlig at det ikke er så lett som det høres ut som. Derfor gir vi deg her en liste med tips for å få stumpet røyken en gang for alle.

  1. Ta et oppgjør med deg selv

Å slutte å røyke krever at du er bestemt. Derfor må du sette deg ned et par minutter å tenke gjennom hvorfor du vil slutte, hvordan det vil påvirke deg og hvordan du skal takle det når suget kommer som verst.
Skriv så dette ned på en lapp som du kan ta fram når du kjenner at du holder på å gi opp.
For eksempel kan det stå:

Jeg vil slutte å røyke fordi:

  • Jeg vil komme i bedre form.
  • Det plager kjæresten min.
  • Jeg kommer til å spare 40.000 kroner i året (hvis man røyker 20 sigaretter om dagen). Det vil jeg heller bruke på å dra på ferie eller spare til leilighet.
  • Røyken gir meg dårlig ånde og risiko for tannkjøttsykdommer.
  1. Bestem en dato du skal slutte

Man må anerkjenne at man står overfor en stor utfordring. Den skal ikke angripes spontant, men godt forberedt med en plan.Bestem deg for en dato, minst tre uker fram i tid da du skal slutte å røyke. Deretter kan du begynne å forberede deg fram mot den datoen. Det kan være lurt å velge en dato der du vet at du ikke kommer til å være stresset eller være i andre situasjoner der du naturlig ville tatt en røyk.
Kvelden før du skal slutte, kan du ta en runde i huset, fjerne askebeger, vaske sengetøyet og lufte ordentlig ut. Dermed starter du med blanke ark.

  1. Få hjelp av en venn

For noen kan det være vanskelig å bære hele børen selv. Da kan det hjelpe å be en venn om å stille opp. En venn kan motivere og sjekke om man holder seg til målene sine. For eksempel kan man avtale med vennen at man kan ringe den hvis røyksuget blir fryktelig sterkt.
I tillegg må du tenke over når du kan komme i fare for å ta en sigarett. Er det til morgenkaffen, eller i lunsjpausen med kollegaer? Legg en plan for hvordan du skal unngå slike situasjoner eller hvordan du skal takle dem.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

  1. Hold tellinga med en app

Det er flere apper på markedet. En av dem er Helsedirektoratets ”Slutta”, som hjelper dem som vil slutte med røyk eller snus. Appen holder oversikt over hvor lenge man har vært røykfri, hvor mye penger man har spart på det, sender motivasjonsmeldinger, og gir andre råd og tips i avvendingen.
Det kan det hjelpe å se hvor langt man har kommet når motivasjonen skranter. Selv om det kan av og til kan føles som at man har en kjempelang vei å gå, kan det være greit å være klar over hvor langt man er kommet også.
Og du, klarer du 28 dager uten røyk, er sjansen for at du klarer å fortsette sånn femdoblet!

  1. Sett deg et mål

Legg ut en gulrot til deg selv. Se for deg ett år fram i tid, når du har spart 40.000 kroner på å ikke røyke, da kan du bruke de pengene på å dra til en tropisk sandstrand, der du kan ligge med paraplydrink i hånden og lytte til bølgesuset.
En slik gevinst kan motivere til å holde seg unna røyken. Når røyksuget kommer, kan denne etterlengtede ferien være det som får deg til å tenke deg om to ganger før du tenner sigaretten.

  1. Ikke gi opp

Røyking er en vane og en vane er ikke lett å bli kvitt. Noen ganger faller man tilbake i gamle mønstre uten å tenke over det. Skal man vende seg av med noe, må man også være forberedt på å feile. Det kan ta et par forsøk å komme på rett kjøl. Noen ganger kan man ha klart å holde seg unna en lang periode, for så å få et svakt øyeblikk.
Det er viktig å være klar over at man kan få et tilbakefall eller to. Det er synd, men det er ikke krise. Har man klart å trappe ned fra 15 sigaretter i uken til to, har man fortsatt gjort et enorm framsteg. Se seirene og tapene i perspektiv.

  1. Snakk med legen din om å slutte

Mange klarer å slutte selv, men noen trenger en liten ekstra dytt.

Ring røyketelefonen på nummer 800 400 85. Da får du hjelp og veiledning et helt år. Og du husker vel hva som venter om et år? Den ferien du skal dra på for pengene du har spart på å ikke røyke.
Det finnes flere behandlingsmetoder for å slutte å røyke på markedet. Blant dem er hypnosebehandling og nikotinerstatningsalternativer.

  1. Tenk på utseendet ditt

Til slutt kommer en alternativ motivasjon til å slutte med røyking. Klarer man ikke å se for seg selv med kols, munnhulekreft, overvekt som følge av dårlig lungekapasitet, dårlig blodsirkulasjon og diabetes- og alle de andre sykdommene man som røyker har høyere risiko for å få- kan man konsultere sitt overfladiske selv.

Skadene røyken gjør på kroppen er stort sett synlige på alle som har røyket over en periode. Å slutte med røyking kan gi penere tenner, renere hud, utsikter til mindre rynker når man blir eldre og en bedre kropps- og munnlukt.

En amerikansk studie viser at røyking kunne føre til metabolsk sykdom, altså problemer med stoffskiftet, som kan føre til overvekt. Studien er omtalt av VG i 2005. Dog opplever mange at de går opp litt i vekt når de slutter å røyke. Det skyldes at nikotinen hemmer sultfølelsen. Dermed blir man mer sulten når man stumper røyken. Imidlertid påpeker helsepersonell at det er mindre skadelig for helsen å være overvektig enn å røyke.

Kilder:
pfizer.no
helsedirektoratet
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/hevder-roeyking-kan-gi-sykelig-overvekt/a/285685/
https://www.wikihow.com/Quit-Smoking

Tannlegen om røyking