Nytt om tannbleking

Published On: 15. april 2016

Dada KjellsenDette er et intervju med tannlege og Daglig leder Dada V Kjellsen i Christiania tannlegesenter.

En tannbørste som frigjør blekemiddel mens du pusser? Ja, den fins. Tannkosten kom akkurat på markedet, men du må til tannlegen for å få fatt i den.

-Tannbørsten inneholder seks prosent hydrogenperoksid som frigjøres mens du pusser tennene. Det er mye, men eksponeringstiden er kraftig redusert. Hvor lenge pusser du? I maks tre minutter antakelig, sier daglig leder ved Christiania Tannlegesenter, Dada Kjellsen.

”Best i test! Trygg å bruke. Blendende hvitt smil!” Nettet kryr av annonser for hjemmebleking, men produktene du kjøper kan være ulovlige. Tannlegen råder å styre unna. I 2012 kom et direktiv fra EU som forbyr alle andre enn tannleger å bleke folks tenner, og det er heller ikke lov å selge produkter på nett som inneholder mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid, virkestoffet som bleker tennene dine.

-Hydrogenperoksid er det samme midlet som frisørene bruker for å bleke hår, så du kan selv tenke deg. Stoffet er etsende og kan være farlig om det brukes ukontrollert, sier Kjellsen.

Produkter med lavere verdier enn dette lover deg også et skinnende smil, men ifølge kjellsen får du neppe et blendahvitt resultat.

-Blekemidlene du kan kjøpe på apoteket for eksempel, inneholder under 0,1 prosent hydrogenperoksid og har lite effekt. De kan kanskje friske opp smilet litt, men du oppnår ikke tannbleking av disse, sier hun.

Ut med sove blekeskinne?

Helt nye blekemidler på markedet skal halvere tiden og gjøre behandlingen både mer effektiv og skånsom. Er du en av dem som har prøvd tannbleking, men det har gjort så vondt at du har gruet deg til å fortsette? Rundt halvparten av de som bleker tennene sliter med ising, men dette kan bli bedre nå, ifølge tannlegen. Det vanligste er fremdeles å bleke tennene hjemme med en skinne tilpasset din munn av tannlegen, som du fyller med blekemiddel før den settes på plass.

-Vi har testet på noen av våre ansatte som ble plaget av sterk ising da de blekte sine tenner tidligere, for å se om de lever opp til det produsentene sier, og kan stille oss bak de nye produktene. Før var det vanlig å sove med blekeskinne gjennom natten. Nå kan du ha på skinnen i en halvtime til to timer daglig i en til to uker, for langvarig resultat, ifølge Kjellsen.

Hvordan kan de forkorte bleketiden og oppnå like god blekingeffekt uten å skade tenner? Årsaken er at de har lagt til et aktivat som øker pH-verdien i munnen og dette gjør at blekstoffet virker mye raskere. Produsentene jobber hele tiden med å utvikle bleking som forkorter tiden og skader tennene mindre. For uskadelig er det ikke.

Du kan bleke tennene hos tannklinikken også, da med veldig høye konsentrasjoner av hydrogenperoksid og personalet følger nøye med på deg i de 30 minuttene behandlingen varer.

Klinikkbleking kan gi tilsynelatende hvitere tenner, men den virker ikke så godt i lengden. Det er også en fare for å utvikle oversensitivitet i tennene. Vi prøver derfor å få pasientene til å velge hjemmebleking, men om de vil ha kickstart her så kan de få det. Vi beskytter pasientens tannkjøtt godt, for å unngå etseskade som kan være svært ubehagelig.

Kan skade nerven

-Tannbleking er for friske, voksne pasienter med friske tenner. Du skal ikke bleke tennene hvis du er gravid, har hull i en tann, betent tannkjøtt, skadet tann eller sykdommer i munnen, og derfor er det utrolig viktig at du ser en tannlege først, sier Kjellsen.

Det blir ikke hull i en tann som er ren, og alle tenner kan ikke trylles hvite.

-Forventningene er ofte store, men blekemidler kan ikke fjerne all misfarging. Gulaktige tenner responderer godt på blekemiddel, mens tenner med grålige toner responderer dårlig. Kroner kan ikke blekes, så de vil forbli den fargen de har, og du får ikke bleket tenner som er misfarget av medisiner, opplyser tannlegen.

Men ikke bare det; hvis du har porøse tenner eller svak og skadet emalje, skal du ikke putte hydrogenperoksid i munnen. Det kan gå riktig ille.

-Så lenge emaljen er intakt er det ingen fare, men blir dentinet som ligger under emaljen blottlagt, kan det oppstå skader på nerven ved bleking. Det kan være forbigående skade i form av ising og overfølsomhet, men i verste fall kan du få nervebetennelse, sier Kjellsen.

Da kan du oppleve skikkelig tannverk, og er du uheldig må du fjerne hele nerven og rotfylle tannen. Hvilken tilstand alle tennene dine er i, eller om du har hull eller ikke, kan du ikke vite med mindre tannlegen har undersøkt gapet. Du kan også ende opp med å få mer sensitive tenner enn før blekingen. Har du sjekket tennene i løpet av det siste halvåret uten tegn til hull eller tannskader, kan du riktignok bestille bleking uten forhåndssjekk.

Rundt 5 %, av pasientene hennes kommer for å bleke tennene, og førsommer er høysesong. Hovedgruppen er mellom 20-og 50 år.

-En gruppe som burde kanskje friske opp smilet sitt med bleking er de eldre, mens den jevne 20-åringen har flotte, hvite tenner. De unge er påvirket av trender som kommer fra USA, og er veldig opptatt av utseendet og estetikk. Jeg gir beskjed til mine pasienter at når de har så friske og hvite tenner fraråder vi å bleke, og de fleste forstår det. Det er trygt å bleke tenner hos tannlege men hvitere tenner er ikke alltid oppskrift til et lykkeligere liv, så en bør snakke med tannlegen før   hvorfor en ønsker bleking og hva man ønsker å oppnå når en skal bleke tenner