Tannregulering: 9 spørsmål du bør stille deg før behandling

Published On: 17. september 2017

Tannregulering: Svar på 9 viktige spørsmål

Tannregulering er en investering og en behandling som tar tid, derfor er det viktig at klinikken som skal utføre behandlingen din ser deg og dine behov. Det er mange tilbud der ute, så vi har satt opp denne listen med 9 spørsmål om tannregulering du må stille deg selv, slik at du kan føler deg sikker på at klinikken du velger tar godt vare på deg.

Her finner du 9 spørsmål om tannregulering. Er du en foresatt som vurderer tannregulering for ditt barn, kan du se bort ifra spørsmål tre, om du selv ønsker tannreguleringsbehandling, kan du se bort fra spørsmål to.

  1. Spesialist som utfører behandlingen min?

Tannreguleringsbehandling skal utføres av en kjeveortoped, altså en tannlege som har spesialisert seg på å behandle feil i tannstilling og bitt. Kjeveortopeden diagnostiserer bittavvik og tannstillingsfeil, og behandler det med tannregulering eller plater. Det er viktig at kjeveortopeden er nøyaktig, dyktig og ser dine ønsker.

  1. I hvilken alder bør barn sjekkes av en kjeveortoped?
Tannregulering for barn

Tannregulering for barn

Fordi tannstillingsfeil kan føre til skader på tennene eller feilfunksjoner i bittet, er det viktig at behandlingen starter tidlig. Det er lurt at barnet kommer til første konsultasjon allerede i 5-6-årsalderen. Da kan kjeveortopeden vurdere om det er behov for tannregulering eller gi råd som kan forhindre at feilstillinger i tennene får utvikle seg, slik at det senere kan bli nødvendig med tannregulering. Det anbefales at behandlingen starter så tidlig som mulig, men tannstillingsfeil kan behandles i alle aldre.

  1. Kan voksne behandles med tannregulering?

Ja, det er aldri for sent å behandles med tannregulering. Voksne velger tannreguleringsbehandling av både helsemessige og estetiske grunner. Kanskje kjenner man at en tidligere bittfeil har forverret seg, eller at man ønsker å rette opp tennene. Når du skal finne tannlegen som skal utføre behandlingen med tannreguleringen, er det et poeng å tenke over hva som er viktig for deg selv under behandlingen. Mange voksne ønsker ikke en tradisjonell tannregulering. Noen tannleger kan tilby alternative behandlingsmetoder, blant annet usynlig tannregulering.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

  1. Kan jeg velge mellom forskjellige typer regulering?

Det finnes mange forskjellig type behandlingsmetoder for å regulere tannstillingen. Vanligvis vil en eller flere spesialister vurdere tannstillingen din og vurdere hvilke behandlingsformer og metoder som er aktuelle, passer for deg og vil gi det beste resultatet.

Tannstillingsbehandling gjøres både med tradisjonell og keramisk tannregulering, men det er en behandling som ikke passer for alle. Derfor finnes det en rekke alternative behandlinger, blant annet:

  • Gjennomsiktige plastskinner på tennene, som kalles Invisalign. De brukes på voksne og har ingen klosser eller metallbuer. Det er nesten umulig for andre å se at du har tannregulering, selv på nært hold.
  • Tannregulering på baksiden av tennene, som kalles Incognito.
  1. Hva skjer om jeg trenger akutthjelp?

Om du skulle føle at noe er galt eller at du trenger time på kort tid, skal du være sikker på at du får hjelp når du har behov for det. Sjekk derfor hvordan tannlegen din er forberedt på å ta imot en slik henvendelse.

  1. Når og hvor raskt kan jeg få time?

Vi vet at mange har en hektisk hverdag der det kan være vanskelig å ta seg fri midt på dagen for å gå til tannlegen. Derfor er det viktig å sjekke når tannklinikken din holder åpent. Kan du få time tidlig på morgenen før jobb, eller sent på kvelden etter fotballtrening. Holder klinikken åpent i helgene for dem som sliter med tidsklemma i hverdagen?

  1. Hvor mye kommer tannreguleringen til å koste?
Tannregulering

Tannregulering

En tannreguleringsbehandling kan virke som en stor og dyr behandling å begi seg ut på. Derfor er det viktig for deg som pasient at du vet hvor mye behandlingen kommer til å koste, og at du og tannlegen din er enige om prisen.

Den beste måten å finne ut av hva slags behandling som trengs og hvor mye det kommer til å koste, er å bestille en konsultasjon med en kjeveortoped. Da vil du vanligvis få en undersøkelse, bli tatt oversiktsrøntgen av og få et foreløpig kostnadsoverslag for behandlingen. Som regel er dette kostnadsoverslaget rimelig nøyaktig, men det kan endre seg etter man har planlagt behandlingen mer nøyaktig.

  1. Får jeg vite planen for behandlingen min?

Som nevnt er tannregulering en behandling som går over tid. Derfor vil du kom pasient ønske å få en plan for hva som skal gjøres og hvordan. Etter det den første konsultasjonen, der det blir gjort en undersøkelse og tatt røntgen, skal spesialistene i kjeveortopedi være i stand til å vurdere eventuelle bittfeil.

Dersom det er bittfeil som kan behandles med tannregulering, og pasienten eller dens foresatte ønsker det, blir den videre behandlingen igangsatt. Da tar man røntgenbilder, foto og avtrykk til gipsmodeller som brukes til å planlegge behandlingen. Så blir det avtalt et møte med pasienten for å legge fram planen for behandlingen og gjøre en avtale.

  1. Kan jeg få en fleksibel betalingsplan?

Behovet for tannpleie og –behandling er noe alle har, uansett økonomisk situasjon. Derfor kan det være greit å sjekke hvilke betalingsmuligheter du har hos tannlegen. Noen tannklinikker har åpnet opp for at individuelle betalingsavtaler kan inngås.

Hvorfor du får gule tenner og hvordan du kan unngå det