Hos Christiania tannlegesenter i Oslo sentrum har vi spesialkompetanse på behandling av periodontitt

Spesialisti i periodonti Tannlege Kristian Kjellsen samarbeider med allmenntannleger og tannpleiere på klinikken for at våre pasienter skal få en best mulig behandling.

Kristian Kjellsen
Spesialist i periodonti

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en betennelse i tannkjøttet som kan føre til alvorlige problemer med tennene og kjevebeinet hvis den ikke blir behandlet. Betennelsen skyldes en opphopning av plakk og tannstein på tennene som forårsaker at tannkjøttet trekker seg tilbake fra tennene og skaper lommer mellom tannkjøttet og tennene. Disse lommene kan bli infisert med bakterier, noe som kan føre til at beinvevet som støtter tennene, brytes ned over tid.

Behandling av periodontitt

Behandling av periodontitt er som regel livslang, dvs man bør gå jevnlig til undersøkelse og “rens” for å holde sykdommen i sjakk. Her følger kortfattet hva periodontitt behandlingen går ut på.

Målet med behandling av periodontitt er både å redusere infeksjonen og å skape forhold i munnen som reduserer risikoen for videre utvikling av sykdommen. Behandlingen er i prinsippet tredelt:

Du er selv ansvarlig for å ha et godt renhold i munnen. Det er det viktigste du kan gjøre for å redusere infeksjonen som disse bakteriene kan gi. Vi anbefaler tannpuss 2 ganger daglig; morgen og kveld. En gang iløpet av dagen bør tennenes mellomromsflater rengjøres med flaskekoster og/eller tanntråd. Tannpirkere egner seg dårlig for rengjøring av bakteriebelegg på tennene.

Elektriske tannbørster kan være et alternativ til manuell tannbørste. Munnskyllevann er kun nødvendig å bruke hvis man ikke oppnår god plakkontroll(dvs bakteriefrie tannflater) med konvensjonelle metoder. Klorhexidin holdige munnskyllevann (Curasept og Corsodyl) er de eneste på markedet som i noen grad fungerer.

Fluorholdig munnskyllevann kan benyttes hvis man plages med ising i tennene.

Fluor virker ved over tid å reminalisere ( forsterke) tannhalser og blottlagt tannben. Curasept 6% innholder både fluor og klorheksidin.

For å holde tannkjøttslommene rene er det svært viktig at disse rengjøres profesjonelt. Fra 2-4 ganger i året er det vanlig å få utført såkalt vedlikeholdsbehandling etter at den aktive behandlingsperioden er over.

Vedlikeholdsbehandling går ut på at bakterier som har kommet i tannkjøttslommene fjernes ved tannrensning. Dette kan hvis ønskelig utføres under bedøvelse.

Øke kroppens evne til eget immunforsvar. Røyking er som oftest den store synderen når man har periodontitt. Den eneste måten å på lang sikt å få kontroll på periodontiet(tannfeste) er å slutte å røyke.

Du kan snakke med oss eller din lege for å komme igang med denne prosessen.

Mentalt stress over tid kan over tid medvirke til periodontitt. Et sunt og godt liv er resepten også for et friskt tannkjøtt!

Behandling av periodontitt går ut på å fjerne sykdomsfremkallende bakterier i tannkjøttslommer og i munnhulen. Det er flere måter å gjøre dette på; mekanisk rengjøring i tannkjøttslommer, tannutrekning av for dårlig stilte tenner, operative inngrep med fjerning av betent vev, antibiotikabehandling mm.

Periodontibehandlingen skjer hos oss i samarbeide med spesialist i periodonti, allmenntannlege og tannpleier med spesial kompetanse.

Vanlige tegn og symptomer for periodontitt:

 • 1
  Blødende tannkjøtt ved tannpuss eller spising.
 • 2
  Rødt, hovent eller ømt tannkjøtt.
 • 3
  Dårlig ånde.
 • 4
  Synlig tannkjøttslitasje eller synlig tannrot.
 • 5
  Løse tenner eller endringer i bittet ditt.
 • 6
  Følsomhet ved spising eller drikking av varme eller kalde ting.
 • 7
  Utflod fra tannkjøttet eller en uvanlig smak i munnen.

Det er viktig å oppsøke tannlege dersom du opplever noen av disse symptomene, da tidlig behandling kan bidra til å unngå alvorlige konsekvenser som tannløshet eller kjevebeinsresorpsjon.

Bestill gratis videokonsultasjon

Fyll inn skjema under, så kontakter vi deg for å avtale en gratis videokonsultasjon. Det er fint om du fyller inn så mye informasjon som mulig om din problemstilling, slik at vi lettere kan hjelpe deg under konsultasjonen.