Barns tannhelse i jula

Published On: 26. desember 2020

Barns tannhelse er viktig, også i høytider. Som barn gleder man seg til de fleste ferier eller høytider, men typisk er det nok spesielt tre som faller i smak. Påskeferie, Halloween og jul. Dette er de dagene i året man slår seg mest løs når det gjelder mye mat og søtsaker. Julestria er ofte en travel tid. Det er også en travel tid for tannlegen.

Melketenner


Barn har typisk melketenner noen måneder etter fødsel og frem til 12-års alderen. Inntil 20 melketenner er normalt å ha, mens man kan ha så mange som 32 permanente tenner. Mellom 6-12-års alderen har man en blanding av melke- og permanente tenner. Selv om melketenners endelige skjebne er å falle ut av munnen, er de likevel viktige å ta vare på så lenge det lar seg gjøre.

Disse melkehvite, små tennene er viktige for å kunne:

  • Tygge
  • Tale
  • Holde plass for permanente tenner

Tidlig tap av melketenner kan derfor føre til problemer med tygging, utvikling av talen, å uttale ord normalt, eller gi de permanente tennene for lite plass når de skal ut. Det er derfor kjempeviktig at tannpuss opprettholdes også i jula. I tillegg til at man er litt oppmerksom på hva man serverer barna.

Sukker, hva så?

sukkerÅ pusse tenner hjelper mye, men hva man spiser – har også mye å si.
Sukker, spesielt tilsatt hvitt sukker, livnærer skadelige bakterier i munnen, som belønning for sukkeret – produserer de syre som bryter ned tannoverflaten. Det er dette som etter hvert utvikler seg til å bli «hull i tennene», eller karies – som vi kaller det på tannlegespråk. Det anbefales derfor å begrense inntaket av sukker. Selv om man bytter ut brus med sukkerfri brus, er selve brusen så sur at den kan etse vekk tannoverflaten. Da får man såkalte erosjoner. Drikk derfor helst med sugerør.

Her kommer en liten oversikt over mat barnet ditt bør unngå for mye av i jula og tips til hvordan du kan opprettholde dine barns tannhelse i julen:

Julesvor


Selvfølgelig må den typiske julesvoren omtales. Svor er hardt, men godt. For både voksne og barn, kan en bit svor og et hardt bitt føre til at tenner knekker, eller får seg en skikkelig støyt. Om man biter uheldig, kan man også utvikle akutte smerter, dette går ofte raskt over. Om smerten ikke går over eller en tann blir løs eller knekker, anbefaler vi ett besøk hos tannlegen

Harde sukkertøy


Hardt sukkertøy, som kjærlighet på pinne, lollipop, eller annet som er hardt og som må suges på eller bites i stykker – fører til at bakterier i munnen får langvarig og stor tilgang på sukker. Dessuten kan alt som er hardt å bite på føre til sprekker i tennene, knekke fyllinger, eller forverre sykdomstilstander i tennene.

Klissete godteri


Dette er kanskje den verste sorten. Godteri som klistrer seg, setter seg fast, på og mellom tennene. Det gjør det lett for sukkeret å ligge lenge på tannen. I tillegg kan det være vanskelig å fjerne, til og med for tannbørsten!

Surt godteri


Denne godteritypen er både rik på sukker og surhet. To av tennenes største fiender. Mens syren fra godteriet kan etse vekk tannoverflaten direkte, tilfører det også nærværende bakterier nok sukker til å kunne produsere enda mer syre. Resultatet er at tannoverflaten kan få mye skade.

Sjokolade


Av alle godteritypene som er nevnt, er kanskje dette den tryggeste. Spesielt mørk sjokolade er sukkerfattig og har generelt positive helsegevinster i seg. Sjokolade vaskes relativt enkelt vekk av spyttet ditt og blir sjeldent sittende lenge.

Saft og brus


Som nevnt inneholder disse drikkene mye sukker! Til og med presset juice. For eksempel vil 1 liter appelsinjuice inneholde omtrent 2 kg med appelsin. Det er mye sukker. En annen ulempe med juice er mangelen på fiber. En ekte appelsin er mye mer fiber, dette bidrar god fordøyelse, metthetsfølelse og har faktisk en liten rensende effekt på tennene. Spis derfor heller en appelsin eller to, det gjør en mettere og sunnere enn et par glass med juice.
Vær også obs på at mye juice kan bidra til syreskader på tennene, likeså som brus. Juice er også surt. Til og med sukkerfri brus er i sureste laget for tennene. For mye av dette kan etse vekk tannoverflaten og gi ising i tennene. Drikk derfor med sugerør om det må drikkes.

Tannlegens tips og triks for en sunn jul

Det betyr ikke at man ikke kan nyte julen likevel. Her er en liten oversikt over flere tips og triks til deg som forelder for å opprettholde ditt barns tannhelse i julen. ?


Tannpuss

Tannhelse i julenGenerelt anbefales det alltid å pusse to ganger daglig, morgen og kveld. Omtrent to minutter. Gjør det til en vane. Det anbefales å pusse for barnet inntil de klarer å pusse litt selv, da bør du pusse sammen med barnet. Etter hvert som barnet blir mer selvstendig, er det likevel viktig at forelder ser over tennene i etterkant. Gjør det gjerne til en vane å sette av ekstra tid om morgenen for en koselig tannpuss. Morgenstress er en hyppig årsak til at det slurves med tannpuss. Fra 12-års alderen kan barnet pusse helt på egenhånd. Glem heller ikke tanntråd mellom tennene.

Tannbørste som julegave


Hva er vel bedre å motivere til tannpuss enn en helt ny og fancy tannbørste som julegave? Det er en fin måte å ta vare på ditt barns tannhelse, samtidig som de syns det er stas med ny tannbørste ?

Etter å ha spist noe surt eller med sukker i


Hvis barnet har spist eller drukket noe som kan være surt, bør man vente minst 30 min med å pusse tennene. Syren vil kunne myke opp emaljen. Pusser man mens emaljen er myk, kan man risikere å skade tannoverflaten. Hvis barnet har spist eller drukket noe surt eller rikt på sukker, kan man skylle godt med vann, melk eller tygge på en bit med ost – det vil hjelpe å vaske bort og nøytralisere syrene. Ost er forresten veldig sunt for tennene. Deretter kan man gjerne pusse når det er gått en halvtimes tid. ?

Vann som tørstedrikk


Å drikke vann kan lindre tørsten, men også skylle vekk matrester, sukker og syrer fra tennene. Dette er også den tryggeste, billigste og mest tilgjengelige tørstedrikken vi har i Norge. Unngå vann med smak.

Prøv nye ingredienser


Om barnet ditt er en storspiser av det søte, forsøk å distrahere barnet med andre aktiviteter enn å spise, for eksempel en lek eller spill, eller lignende. Alternativt, bytt ut godteri, eller ingredienser i kaker og kjeks med nøtter og tørket frukt.

Sjokoladedekkete jordbær


Jordbær er som oftest en smakfull slager. Bruk gjerne mørk sjokolade, og man får en fin balanse mellom det veldig søte og det noe mer bitre. Husk at mørk sjokolade har mindre sukker og har flere helsegevinster enn lys sjokolade.

Nøttebaserte snacks, kaker og kjeks


Nøtter er rike på fiber, gjør en mett, og er knyttet til en rekke positive helseeffekter. Mandelmel istedenfor for hvitt mel reduserer også sukkermengden.

Vær kreativ med frukt og grønnsaker


Frukt og grønnsaker kan alltid lures inn som snacks. Stekte grønnsaker kan smake godt mens fiberrik frukt er søthet i sunn form. Det er også bevist at barn spiser mer frukt om den er oppskåret. Lag ett fruktfat i regnbuens farger i istedenfor å gi søtsaker hver dag.

Gå til tannlegen


Gå til tannlegen om barnet får smerter eller utvikler plager i munnen. Julen er heller ikke fremmed for småulykker som fall. Dersom barnet faller og slår seg og det mistenkes at tenner kan være skadet – ta kontakt med en tannlege snarest. Når det gjelder akutte skader som utslåtte tenner, bevegelige tenner, blødning fra tann eller tannkjøtt, vil en raskere behandling kunne ha alt å si.

Generelt kan vi oppsummere med å si at å redusere mengden sukker, og tiden man har sukker i munnen, vil ha en god beskyttende effekt. Unngå at sure drikkevarer komme i kontakt med tennene over lenger tid og la munnen få en pause i spisingen for å opprettholde god PH verdi i munnen. Dette være med på at ditt barns tannhelse opprettholdes i julen. Hvis uhellet skulle være ute, er du velkommen til å ta kontakt med oss!

Med dette ønsker vi dere en riktig god jul og et godt nytt år!