Hva er forskjellen mellom vanlig regulering og Invisalign?

Published On: 18. januar 2019

I mange år har fast apparatur med stål vært det mange forbinder med ordet regulering. I dag har vi flere forskjellige systemer vi kan velge mellom, men det er ikke alltid like lett å vite hva man bør velge eller hva slags behandling man trenger. I Norge har vi de i de siste årene gradvis blitt introdusert for “usynlig regulering” med plastskinner. Dette er et system stadig flere voksne mennesker her til lands har fått øynene opp for.

Invisalign er en kjeveortopedisk behandling som flere millioner pasienter på verdensbasis kan gå gode for.

Invisalign er en regulering som er avtakbar og den er laget av gjennomsiktig plastikk i motsetning til stålreguleringen.

Et annet system som har bredt om seg ,særlig blant voksne, er Incognito ™. Dette ssystemet består av reguleringsklosser tilpasset baksiden av tennene. Dermed unngår man å vise reguleringen mens behandlingen pågår. Incognito er  vanligvis forbundet med noe større kostnader sammenlignet med alternativene.

Så hva er den største forskjellen mellom Invisalign og stålregulering?

Her har du 10 fakta om Invisalign du kanskje ikke visste:

Tannregulering – Invisalign

Tannregulering – Invisalign

  1. Invisalign er lite synlig da den er gjennomsiktig
  2. Den er avtakbar og man kan ta reguleringen av seg når man skal spise. Man må til gjengjeld gå med skinnene på i mer enn 20 timer før optimal effekt.
  3. Skinnene er festet til tennene med små plastklosser som er laget med transparent komposittplast.
  4. Det er lettere å rengjøre tennene hjemme. Ettersom man kan fjerne skinnene, er det mye lettere å komme til og pusse tannflater og tannkjøtt men det er med regulering som støtter fast på tennene.
  5. Man kan selv skifte skinner hjemme, man trenger ikke komme inn klinikken for å stramme.
  6. Man får tilsendt en 3d video som viser hvordan tennene flytter på seg under hele behandling, og man kan se sluttresultatet allerede før man har startet be handlingen.
  7. Invisalign er et online system for tannleger og spesialister, der man alltid kan samarbeide med kasus. Man har dermed alltid flere fagfolk som kan kontrollere at resultatene av behandlingen blir optimale.
  8. Invisalign er like bra som vanlig fast apparatur, og kan brukes av mennesker i alle aldre.
  9. Invisalign er foreløpig ikke støttet med refusjons fra Helfo.
  10. Du oppfordres på lik linje som om du hadde brukt stålregulering til å feste en streng bak tennene etter at behandlingen er ferdig. Alternativt kan du få stabilliseringsskinner du må bruke i 7 mnd og så om natten for å forhindre at tennene ikke sklir tilbake igjen.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Tannregulering

Tannregulering

De aller fleste kan behandles med Invisalign, men det er ikke alle tannleger som utfører denne behandlingen.

Den korteste behandlingen er ca. 4 måneder, mens komplisert behandling kan ta flere år. På lik linje med annen regulering kan man også benytte seg av strikker for å korrigere for eksempel kryssbitt med Invisalign.

Det er sjeldent man trekker tenner når man skal bruke denne reguleringen, i enkelte kompliserte kasus må en enkelt tann trekkes og ofrest er det da snakk om visdomstennene.

Trekking av tenner på grunn av regulering er mer vanlig hos barn som er i vekst.

Pasienter med fast apparatur med stål har en tendens til å få mer karies og hull på tennene fordi reguleringen sitter fast. Med Invisalign oppstår sjeldent nye kariøse lesjoner da man kan ta av skinnene og vaske dem flere ganger om dagen.

Motiverte pasienter som bruker skinnene sine mer enn 20 timer i døgnet, kan utover behandling trappe ned behandlingstiden sin i samråd med tannlegen.

Og til sist, pasienter som bruker Invisalign og som er karosseriet vil alltid kunne bruke sine nattskinner som blekeskinner etter endt behandling! Det er en stor bonus for mange.

Ved Christiania tannlegesenter tilbyr vi behandling kjeveortopedisk behandling kun utført av tannleger med spesialkompetanse.

Hvorfor du får gule tenner og hvordan du kan unngå det