Gå regelmessig til tannlegen?

Published On: 15. februar 2018

Tannlegen- en du bør besøke regelmessig?

smil og vær gladGod munnhygiene er grunnlaget for å ha friske tenner og et sunt tannkjøtt. Denne artikkelen gir deg de 5 viktigste grunnene til å regelmessig gå til tannlegen for undersøkelse og vedlikeholdsbehandling:

  1. Forebygge hull i tennene. Hull i tennene utvikles over tid og vil til slutt som regel gi store smerter. Ved å regelmessig kontrollere tennene for hull og behandle dem på et tidlig stadie sparer du tennene for ytterligere ødeleggelse og deg selv for store smerter.
  2. Forebygge for utvikling av tannkjøttsykdommen gingivitt. Hvis belegg på tennene blir sittende fast på tannoverflaten vil det iløpet av kort tid (bare få dager ) utvikle seg til en betennelse i tannkjøttet rundt tennene. Denne betennelsen kalles gingivitt. Når du pusser tennene fjerner du mye av belegget, men dessverre ikke alt. Tannlegen bør regelmessig, minst en gang i året for de fleste av oss, fjerne plakket slik at ikke betennelsen blir kronisk og mer alvorlig.
  3. Profesjonelt renhold utført av tannlegen fjerner bakterier som kan være opphav til dårlig ånde (på fagspråket kalt halitosis). Det er bakterier som ligger under tannkjøttet som produserer svovelaktige gasser som vanligvis er årsak til dårlig ånde. Frykt for halitosis er en svært vanlig årsak til personer som søker tannbehandling.
  4. Forebygge for tannfestesykdommen periodontitt. Symptomer på periodontitt er blødende tannkjøtt, dårlig ånde, smerter i tannkjøtt/tenner og løsning av tenner. Periodontitt forebygges ved tannrens og fjerning av bakterielt plakk. Din tannlege vil ikke bare behandle tannkjøttet ditt, men også gi deg gode råd for hvordan du selv best kan ta vare på tennene dine
  5. Holde tennene hvite og rene. Mange mat- og drikkevarer forårsaker misfarging av tennene. Eksemler på typiske matvarer som kan gi misfarging er; te, kaffe, tobakk, rødvin ,blåbærsyltetøy etc. Regelmessig puss og rens hos tannlegen gir deg penere tenner.

 Hvorfor be om fast innkalling?

For mange er det et ork å gå regelmessig  til tannlegen. Det er også lett å glemme i en hektisk hverdag. Derfor er det så viktig å ha avtale om regelmessig innkalling. Mange undersøkelser viser at regelmessige tannlegebesøk ved siden av god munnhygiene er det viktigste enkelt tiltak for å forebygge for god tannhelse.

 Regelmessig kontroll hos tannpleier eller tannlege?

Regelmessig kontroll og vedlikeholdsbehandling kan som regel utføres av tannpleier. Tannpleiere har 3 års universitetsutdannelse og har god kompetanse på forebyggende behandling. Du bør minst en gang i året gå regelmessig til tannlege eller tannpleier.

Vi på Christiania tannlegesenter ønsker deg velkommen til tannbehandling i hyggelige omgivelser.