Hva du bør vite om munnskyllevann

Published On: 17. februar 2015

Munnskyllevann brukes av mange forskjellige årsaker. Noen ønsker en friskere munn, andre vil bli kvitt dårlig ånde. Munnskyllevann tas for å forebygge hull i tennene, det beskytter tenner og tannkjøtt mot bakterier og reduserer bakteriebelegget.

Munnskyllevannets egenskaper har opp gjennom tiden, siden de første munnskyllevannene vi kjenner til for flere tusen år siden (i kinesisk medisin ble det brukt 2000 år f.Kr.!) frem til i dag, vært gjenstand for diskusjon.

Fungerer munnskyllevann?

For de fleste av oss er det vanligvis ikke nødvendig med noen annen rengjøring av tennene enn bruk av tannkost, tanntråd, tannpirker, eventuelt flaskekoster (mellomromsbørster) sammen med fluortannkrem.

Imidlertid finnes det for mange gode grunner til å bruke forskjellige typer munnskyllevann. I denne artikkelen skal vi gjennom de fleste typene indikasjoner.

Forebygge hull i tennene

For de av oss som av ulike grunner har lett for å få hull i tennene eller har mange småhull som ennå ikke er behandlet med fyllinger (pasienter med såkalt høy karies risiko), er fluorskyllevann et gunstig supplement til vanlig hygieneregime med fluortannkrem.

Typisk er hvis du sliter med munntørrhet. Da bør tennene også sjekkes litt oftere. Munntørrhet er utbrett blant den eldre del av befolkningen, som går på en eller flere medisiner.

Forebygge tannkjøttbetennelse

Det er for de fleste ingen gode holdepunkter for at man skal skylle med munnskyllevann for å forebygge mot tannkjøttbetennelse. Selv for de som har utviklet periodontitt er ikke munnskyllevann en nødvendig del av den daglige rutine.

Hvis man ikke får gjort det ordentlig rent rundt tennene, for eksempel hvis man har «lange tenner» etter periodontittbehandling, har områder det er vanskelig å komme til, eller man har nedsatt bevegelighet og ikke får rengjort ordentlig selv, kan nok en mild klorheksidin munnskylleveske bidra til bedre renhold og dermed redusere risikoen for ytterligere sykdomsutvikling. Det er alltid lurt å ta dette opp med en tannlege på forhånd.

Hvilket munnskyllevann skal jeg velge?

Vademecum og Listerine er det alkohol i og har man munnsårhet, f.eks. hvis man får cellegift, så frarådes det å bruke munnskyllevann med alkohol i. Disse munnskyllevannene har dessuten liten terapeutisk effekt, bortsett fra Listerine-typen som inneholder fluor. Vademecum er kun for å få frisk smak i munnen. Et kort øyeblikk.

Fluorholdige munnskyllevann som også inneholder klorheksidin som f.eks., corsodaily, flux og curasept (0,06 % klorhekdisin) kan være gunstig for å redusere karies risiko og plakknivået hos utsatte grupper. Spør tannlegen din om dette gjelder deg.

Gullstandarden, det munnskyllevann som vi anbefaler terapeutisk, dvs. etter kirurgisk inngrep, under tannkjøtt og periodontitt behandling er 0,12-0,2% klorheksidinnhold munnskyllevann. Eksempler her er Corsodaily og Curasept.

Munnskyllevann det ikke er noen grunn til å bruke er hexidin, vannstoffholdige- og trikoklosanholdige munnskyllevann.

Har du spørsmål? Spør en av våre tannleger om anbefalinger for deg.