Hvordan bidra til å gi barnet god tannhelse

Published On: 29. januar 2015

Å lære barnet å passe på tennene i tidlig alder er en investering i barnets helse. Vær et godt eksempel for barnet ditt og vis at du bryr deg om dine tenne. Passer du selv godt på dine tenner er det et signal om at friske tenner er viktig. Alle de ting som gjør det hyggelig å passe på tennene f.eks. å pusse tenner sammen med barnet og å la barnet selv få velge sin tannbørste, kan oppmuntre til at barnet blir mer oppmerksom på egen tannpleie.

6 gode råd som bidrar til barnets tannhelse

Følger du disse rådene gir du barnet en god start på sitt livslange forhold til tannpleie

 1. Puss tennene grundig to ganger om dagen. Slik at plakket (tannbelegget) fjernes. Plakket er det klebrige belegget på tennene og som er en forutsetning for hull (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitt).
 2. Bruk alltid en fluortannkrem.
 3. Spis ernæringsmessig riktig kost med et begrenset innhold av sukker og stivelsesprodukter. Disse kan lett omdannes til syre i plakket og kan derfor gi hull i tennene. Man bør ideelt sett bare spise sukkerholdig mat i forbindelse med de alminnelige måltider og ikke som mellommåltider.
 4. Sørg for at barnet blir vant med å gå til tannlegen. Barnet bør gå til regelmessige kontroller en gang i året. Av og til annenhvert år.
 5. Følg tannlegens/tannpleierens anvisninger hvis det skal brukes andre fluorprodukter som f.eks. fluorsugetabletter, fluortyggegummi eller fluorskylling.
 6. Bruk tanntråd hver dag, hvis tannlegen eller tannpleieren har anbefalt det. Tanntråd kan fjerne plakk mellom tennene og under tannkjøttsranden.

Børstemetoder og bruk av tannkrem

Du skal observere og hjelpe barnet med pussingen helt til barnet selv kan mestre det bra selv.

Følgende regler er fornuftig:

 • Bruk en mengde tannkrem som svarer til størrelsen på barnets lillefingernegl eller hos barn under 2 år egne markeringer på tannbørsten.
 • Bruk en myk tannbørste og start pussen på baksiden av tennene hvor det samler seg mest plakk. La børsten peke mot tannkjøttet og puss forsiktig frem og tilbake.
 • Puss forsidene på samme måte.
 • Puss kinntennenes tyggeflater.
 • Det er vanskelig å komme til bak fortennene, derfor kan spissen av tannbørsten med fordel brukes her, både i over- og underkjeven.
 • Vurder å bruke elektrisk tannbørste hivs det er vanskelig å gjennomføre tannbørstingen.
 • Først når barnet er 9-10 år kan man forvente at barnet pusser selvstendig, godt og effektivt.

Skal barnet begynne å bruke tanntråd?

Spør tannlegen/tannpleier om du skal bruke tanntråd på ditt barn. Tanntråd bør brukes regelmessig, men hver dag er ikke nødvendig.

Bestille time hos tannlege i Oslo? Ta kontakt med våre tannleger her!