Hvordan unngå tannløsning

Published On: 27. november 2015

Periodontitt er en sykdom vanligvis en sakte progresjon som begynner med at bakterier akkumuleres i tannkjøttet slik at det blir betennelse. Dette fører til en lomme mellom tann og tannkjøttet som etter hvert blir dypere slik at du ikke lenger har tilgang til bakteriene med tannbørsten.

Betennelsen kan deretter spre seg til fibrene rundt tannen roten og kjevebenet slik at tannens feste tilslutt blirr ødelagt og dermed vil tennene løsne til slutt. Denne utviklingen kaller tannlegen for periodontal sykdom og betyr betennelse rund tannen.

Periodontal sykdom er vanlig hos eldre, nesten alle person over 60 har har sykdommen i en eller annen form. De fleste utvikler sykdommen fordi du ikke rengjøre tennene skikkelig over tid. Periodontitt er for øvrig mye vanligere hos røykere.

Symptomer på gingivitt

Et tidlig tegn på en betennelse i tannkjøttet er at blod i spyttet når du pusser tennene. Blødende tannkjøtt kalles gingivitt og kan være et tidlig stadig på periodontitt. Når betennelsen får stå ubehandlet forlenge vil det utvikle seg til en infeksjon med ødeleggelse av vevet rundt tennene.

Betennelsen gjør ikke vondt, og prosessen er som regel saktegående , så det kan være vanskelig å oppdage selv at du har periodontitt. Derfor er det viktig å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier.

Hvis sykdommen er langt kommen kan man føle at en eller flere tenner er løse.

Hvordan unngå tannløsning

For å unngå utvikling av periodontal sykdom bør du være nøye med daglig renhold av tennene, og spesielt mellom tennene. Har du fått bakterielt plakk på tannflater og utviklet tannkjøttlommer må plakket fjernes av en tannlege eller tannpleier.

Behandling av periodontitt kan du lese mer om på våre hjemmesider. Det viktigste du bør vite er behandling gir gode resultater ,spsielt hvis man klarer å slutte å røyke og hvis tennene allerede ikke har blitt altfor løse.

Når du skal søke hjelp?

Hvis man går regelmessig til tannlege eller tannpleier vil periodontal sykdom vanligvis oppdages på et tidlig stadium.Hvis tannkjøttet blør ofte eller mye når du pusser tennene, eller hvis en eller flere tenner er løse, bør du ta kontakt med en tannlege eller tannpleier.

Bakterieplakk på tennene.

Periodontitt er forårsaket av bakterier som finnes i munnen til de fleste mennesker uten å forårsake sykdom. Det er også slik at deres tilstedeværelse hindrer andre infeksjoner som forekommer i munnen ved at det blir en økologisk bakteriebalanse i munnen. Hvis ikke bakteriene ikke blir børstet bort fra tannoverflaten utvikles det etter kort tid et belegg som kalles plakk (Bakteriebelegg/ plakk kalles også biofilm). Hvis plakk ikke fjernes , kan det forstyrre balansen av bakterier på tannoverflaten, slik at bakteriene som forårsaker periodontitt vokser i antall.