Hvorfor blir tennene gule?

Published On: 5. desember 2014

De fleste av oss ønsker seg et perlehvitt, skinnende smil. Men det kan være lettere sagt enn gjort. Frisk hvite tenner krever daglig vedlikehold med tannpuss. Samtidig bør det regelmessig sjekkes for hull i tennene og munnen bør jevnlig rengjøres profesjonelt av tannlege eller tannpleier. Tiltross for at de fleste av oss gjør alt dette ser vi ofte at mange får gule og misfargede tenner. Hvorfor skjer det?

Den vanligste grunnen til å tenner blir misfarget er at de påvirkes av en eller flere ytre faktorer. En annen hovedårsak er indre misfarging som skyldes andre mer systematiske årsaker. Vi går i dette innlegget gjennom en del av faktorene og kortfattet kommenterer dem.

1. Mat og drikke

Enkelte typer matvarer og drikke kan sette farge på tennene dine, og blant de aller mest kjent er kaffe, te, brus og vin.

Men det er også andre matvarer som kan bidra til misfarging. Blant annet kan blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granatepler og annen farget frukt ha samme effekt.

Enkle tiltak er å unngå mye sterk farget mat. Man kan gjerne skylde munnen med vann, spise en brødskive etc. etter inntak for å redusere påvirkningen.

Man bør ikke pusse tennene like etter at man har inntatt syrlige drikker, frukter eller bær fordi tannemaljen da er svak og lett påvirkelig for slitasje skader.

2. Tobakk

Snus, røyk og skråtobakk er velkjente årsaker til misfarging. Spesielt tradisjonell løssnus misfarger mye. Sigarettrøyk misfarger kun moderat, men graden avhenger av hvor mye en røyker. Storrøykere har mye mer misfarging, enn de som festrøyker en gang i blant.

Det enkleste for å redusere misfargingen er selvsagt å kutte ut tobakken. I tillegg finnes det tannkrem som påstår at de slipper vekk misfarging på tennene som skyldes tobakk.

3. Sykdom og medisiner

En del sykdommer og noen behandlingsformer kan gi misfarging av tennene. Et eksempel på dette er antibiotikabehandling (Tetracykliner) som man får som barn.

Enkelte typer antihistaminer som brukes mot allergier, noen typer medisiner mot høyt blodtrykk, kan forårsake misfarging av tennene.

4. Alder

Med årene vil tannemaljen på tenner slites ned og det noe gulere tannbenet som er under emaljen kommer med til syne eller blir mer fremtredene. Dermed ser tennene ofte gulere ut.

5. Arv

Hvor lett tennene dine vil misfarges, kan også påvirkes av arv. Enkelte personer er for eksempel genetisk disponerte for å få en tykkere tannemalje, som gir deg et naturlig hvitere smil.

6. Hull i tennene

Når hull i tennene blir store nok, det vil si at hullet går inn i tannbeinet (dentinet-strukturen under tannemaljen) vil det misfarge fra innsiden og tennene blir blålige og svarte. Derfor kan det være lurt å få sjekke tennene og eventuelt få reparert dem.

For å unngå at tennene lettere blir misfarget bør man i tillegg til å redusere den ytre påvirkningen også sørge for at tennene får god pleie. Daglig tannpuss med elektrisk eller middels hard tannbørste, tanntråd og fluorholdig tannkrem sørger for sterke og rene tenner. I tillegg bør du gå regelmessig 1-2 (noen ganger også 3 og 4 ganger) ganger i året for å rense og pusse tennene hos tannlege.

Ta kontakt for kontroll hos våre tannleger i Oslo.

Bleking av tenner

I tillegg til vanlig rengjøring kan man av og til ønske seg ytterligere hvitning av tennene. Da kan bleking av tennene være aktuelt. Våre tannleger utfører tannbleking på klinikken og profesjonell hjemmebleking.

Du kan lese mer om bleking av tenner her.

Ta kontakt med oss for mer informasjon og behandling.