Hvorfor kan tannstein være skadelig?

Published On: 12. desember 2014

Hva er tannstein?

Tannstein er et forsteinet belegg du kan kjenne på tannflatene når du ikke har vært hos tannlegen på en stund. Tannstein består av mineraler fra spyttet og bakteriebelegg som fester seg på tannflatene som man ikke får gjort rene selv.  De første ukene er dette belegget mykt og det lar seg lett fjerne. Etter ca. 2 måneder stivner det helt og det blir det vi kaller tannstein. Fordi tannstein normalt sitter så godt festet til tannoverflaten kan man ikke fjerne det selv med tannbørsten eller andre hjemmehjelpemidler. Tannstein må fjernes profesjonelt av tannpleier eller tannlege.

Hvorfor kan tannstein være skadelig?

Når man får i seg mat og drikke som inneholder mye farge eller tobakkholdige nytelsesmidler vil tannsteinen misfarges. Det ser da ut som om tennene selv blir misfarget og det vi tannleger ofte ser når våre pasienter kommer til regelmessig vedlikehold av tennene. Når man fjerner tannstein regelmessig en eller flere ganger i året vil normalt sett ikke tannsteinen påvirke tannens iboende farge. Vi anbefaler derfor at man sørger for å få regelmessig innkalling fra en tannklinikk. Misfarging av selve tannen skjer over mange år med ytre påvirkning og krever andre tiltak enn tannsteinsfjerning, som tannbleking. Les mer om tannbleking her.

Tannstein som ligger over begynnende hull i tennene kan øke risikoen for at hullet får utvikle seg . Det er vanskelig å holde tannen ren når det ligger et hardt belegg av bakterier på tannoverflaten.

Tannstein og belegg kan gi dårlig ånde

På tannsteinens overflate kan det legg legge seg bakterier og bakteriebelegget vil over tid bevege seg nedover tannen og under tannkjøttet. Bakterier produserer sulfat og svovelgasser som kan gi dårlig smak i munnen og dårlig ånde. Når du  får fjernet tannsteinen vil du også føle deg friskere i munnen. Og i motsetning til alle næringsmidler (skyllemidler, tyggegummi, frisk pust etc.) er følelsen av friskhet varig.

Tannsten som blir liggende på tannoverflaten vil veldig ofte gi næring til tannkjøttbetennelse (gingivitt) og etter hvert kan det føre til at tennenes feste forsvinner, tannløsning. Du risikerer da at du kan utvikle tannfestesykdommen kronisk marginal periodontitt.

Les mer behandling av marginal periodontitt.

Tannstein må fjernes av tannlege

Tannstein er noe alle får og noe alle også på ett eller annet vis må forholde seg til. Mengden og innholdet i bakteriebelegget og tannstein varierer veldig. Vi ser at noen utvikler lite tannstein eller klarer å holde nivået av tannstein kun til baksiden på underkjeve fortennene. Mange  produserer imidlertid så mye tannstein at de etter bare måneder må fjerne dette for at det ikke er synlig og at de ikke skal føre til skade på festeapparatet. Uansett må de aller fleste oppsøke tannlege regelmessig for å fjerne tannstein.

Trenger du tannlege i Oslo? Ta kontakt for timebestilling her.