Hyaluronsyre

Published On: 24. mars 2015

Hva er hyaloronsyre?

Hyaluronsyre en viktig bestanddel i bindevev. Det finnes også bl.a. i leddvæske og i væsken i øyet. Kjemisk sett er det et mukopolysakkarid. Hyaluronsyre har flere fysiologiske egenskaper som blant annet at den hindrer passasjen av væske og faste partikler gjennom bindevev. Eggceller er f.eks. omgitt av en barriere bestående av hyaluronsyre. Denne barrieren løses av hyaluronidase som finnes i sædceller og befruktning kan derved finne sted.

Hva slags egenskaper har hyaluronsyre i huden?

Hyaluronsyre er viktig for at huden skal opprettholde normal struktur og funksjon ved at den virker transportregulerende. Hyaluronsyre binder mye vann og bidrar dermed til å holde på fuktighet i huden. Hyaluronsyre kan dempe plager forårsaket av tørr hud.

Hyaluronsyrens gjør at hudens fasthet og elastisitet opprettholdes, slik at rynker jevnes ut og huden føles glatt og myk. Hyaluronsyre bidrar også til transport av næringsstoffer til cellene i det ytre hudlaget, som ikke kan nås av blodårer.

Hvordan virker hyaluronsyre som estetisk ansiktsmiddel?

Hyaluronsyre binder mye vann og gir lokalt økt volum. Derfor kaller vi hudpleieprodukter av hyaluronsyre for fillere. Midlene øker volum og sletter derved rynker og glatter hudoverflaten.

Hvem utfører filler behandling?

Ved Christiania tannlegesenter har vi tannlege med spesialutdannelse på estetisk ansiktspleie og som tilbyr slik behandling. Blant annet benyttelse av botox og hyaluronsyrepreparater er en sentral del av den type behandling.  Du kan lese mer opp filler behandling på klinikken på vår hjemmeside.

Hva er forskjellen på hyaluronsyrepreparater og muskeldempende middel som f.eks. botox?

Hyaluronsyrepreparater fyller ut rynker og furer, tilfører volum i områder hvor man har tapt fylde og glatter huden. Den behandler de statiske linjene i ansiktet, det vil si de rynkene du har i ansiktet når du ikke er i bevegelse (mimikkløs tilstand). Muskeldempende midler injiseres i utvalgte ansiktsmuskler, og får muskelen til å slappe av. Dermed glattes rynker ut. Muskeldempende midler behandler de dynamiske linjene i ansiktet, det vil si de rynkene som oppstår i ansiktet når du benytter mimikk.

Det er ikke uvanlig at behandling med hyaluronsyrepreparater og muskeldempende midler ofte kombineres for å få et best mulig resultat.