Munnbeskyttelse

Published On: 2. januar 2016

En aktiv livsstil krever også et bevist forhold til sikkerhet. Og mens briller, hjelm , ryggstøtte og knebeskyttere har blitt standardutstyr for de fleste av oss for å redusere risikoen for skader, er det viktig å huske at tennene også av og til bør beskyttes. Bittskinnner og beskyttelsesskinner er en enkel og pålitelig metode for å beskytte tennene under fritidsaktivitet.

Hvorfor er munnbeskyttelse et godt alternativ?

Deltakelse i fysisk aktivitet innebærer risiko for slag mot ansiktet og munnen. Selv om mange idrettslag har krav til bruk av verneutstyr mot hode ,armer og ben, er ofte tennene oversett. Tatt i betraktning at selv mindre slag kan føre tannskader, som tannfrakturer eller løsning , bør tannbeskyttelse være en viktig del av utstyret for alle sportslige aktiviteter.

Munnbeskyttelse er spesielt viktig under kontaktidretter som hockey eller boksing, hvor slag mot kropp og ansikt er ganske vanlig. Men selv ikke-kontakt idretter som for eksempel turn, skating   og terrengsykling, utgjør en risiko for tennene.

Når man deltar i aktiviteter som kan medføre skade på munn, anbefaler vi at tennene bli skjermet med en eller annen form for tannbeskyttelse.

Flere typer munnbeskyttelse

Det finnes 3 kategorier munnbeskyttere. Tannlegen bør kunne foreslå hvilken type som er riktig for deg:

  1. Prefabrikkert munnbeskyttelse – Disse beskyttere kan vanligvis kjøpes der hvor sportsutstyr selges. De fleste tannleger anbefaler ikke bruk av disse fordi de ikke kan justeres bra og de gir bare begrenset beskyttelse.
  1. Kok-og-bite skinner – Disse er myknes med varmt vann og deretter støpes de over tennene. En noe tilpasset passform fører til bedre beskyttelse og større letthet i å snakke og puste. Disse er også tilgjengelig hos i de fleste sportsutsalg.
  1. Spesialtilpassede munnbeskyttere – Tannlegen kan lage en tilpasset tannbeskyttelse spesielt for dine tenner. Disse skinnene har den beste passform, komfort og beskyttelse, sammenlignet med de over. De er som regel mer kostbare enn butikk-kjøpte varianter.

Beskytter hele munnen

I tillegg til å beskytte tennene kan bittskinner hindre skade på tungen, leppene, ansiktet og kjeven. De kan også forebygge eller redusere virkningene av hodepine og hjernerystelser. Pasienter som bruker tannregulering bør være spesielt nøye med å beskytte deres munn under fysisk aktivitet.

Vårt råd er at du bør sørge for å diskutere ditt aktivitetsnivå med tannlegen din og at dere sammen finner ut hvilken type tannbeskytte.