Munntørrhet
Spytt i munnen beskytter tenner og slimhinner. Har du redusert spyttproduksjon, øker risikoen for hull i tennene og tannløsning, sår og svie i munnen og soppinfeksjoner. Spyttet har mange ulike funksjoner og egenskaper. Det skal spyle det rent i munnen og virker smørende på slimhinnen. I tillegg inneholder spyttet stoffer virker bakteriedrepende og som hjelper til med å dele opp maten (enzyme) i munnhulen.
Munntørrhet kan være en subjektiv opplevelse. Da kalles det Xerestomi. Kan det med spyttprøve måles redusert spyttinnhold i munnen kalles det hyposalivasjon. Da vil HELFO kunne dekke en del av tannbehandlingen.
Årsaker til munntørrhet
Munntørrhet kan ha mange ulike årsaker. De vanligste er:
- Bivirkning av visse medisiner
- Sykdom
- Alder
Mange medisiner påvirker utskillelsen av spytt fra spyttkjertlene som kan spyttproduksjon. Blodtrykks tabletter, beroligende midler, allergi- og vanndrivende medisiner kan gi nedsatt spyttsekresjon.
Det er også flere sykdommer som kan gi munntørrhet, f.eks. mange typer revmatiske lidelser, sykdommer i lever og hormonelle forandringer. Strålebehandling i hode- og halsregionen vil ofte gi stor grad av munntørrhet.
Det er ikke uvanlig å utvikle munntørrhet når vi blir eldre. Spyttkjertlenes funksjon reduseres, slik at mindre spytt produseres. Andre vanlige forklaringer kan være munnpusting, stress og nervøsitet.
Hvordan behandle munntørrhet?
Munntørrhet kan ofte ikke behandles annet enn ved å lindre. Hvis det imidlertid er bivirkning knyttet til medisinbruk og man slutter å bruke disse, vil man kunne se at spyttsekresjonen normaliseres. Det er to måter å lindre munntørrheten; enten stimulere til økt spyttsekresjon eller å bruke spytterstatninger.
Det mest effektive er å stimulere spyttsekresjonen. Søte og sure næringsstoffer kan øke spyttmengden. Det beste alternativet for de fleste er å bruke sukkerfri tyggegummi og pastiller, fluorsugetabletter. Dessuten bør man drikke mye vann.
Støtte til tannbehandling pga munntørrhet?
Tidligere måtte man ha Sjøgrens diagnostisert eller være strålebehandlet i ansiktet for å kunne benytte seg av de offentlige støtteordningene. Slik er det ikke lenger.
Mistenker du at dine tannskader skyldes redusert spyttsekresjon bør du be oss om en spyttprøve. Vi gjør da en kvantitativ og kvalitativ undersøkelse av spyttet ditt. Dette sammen med kliniske funn og en legeerklæring er vanligvis nok dokumentasjon til at vi kan kreve deler av behandlingen dekket av HELFO.
Spør oss om råd, så kan vi sikkert hjelpe deg!