Regulering – Når bør man starte behandling?

Published On: 4. mars 2015

Det er en god idé å få en kjeveortopedisk evaluering av barnet når det er rundt 7 år gammel. En kjeveortoped er en tannlege med ekstra kompetanse og erfaring, som er spesialisert seg på regulering av skjeve og feilplasserte tenner. Den beste tiden for barnet å få tannregulering er avhengig av alvorlighetsgraden og årsaken til forskyvning av barnets tenner.

Tradisjonelt begynner behandling med tannregulering når et barn har mistet det meste av hans eller hennes melketenner, og et flertall av hans eller hennes voksne (permanente) tenner har kommet frem. Det varierer veldig fra person til person – som regel er barnet mellom 8 og 14 år når behandlingen starter.

Tidlig regulering

Noen kjeveortopeder anbefaler det som kalles en interseptiv tilnærming, det innebærer bruk av dental apparater – ikke alltid tradisjonell tannregulering – i en tidligere alder, mens et barn har fortsatt de fleste melketenner på plass. Senere, når barnet har fått de fleste av hans eller hennes voksne tennene, er en annen fase av behandlingen. Da startet man vanligvis med tannregulering. Denne andre fasen er da tenkt å vare kortere enn en tradisjonell regulering, hvis forbehandling er utført tidligere.

Kjeveortopeder som favoriserer den tradisjonelle tilnærmingen hevder at en to-fase-tilnærming til behandlingen faktisk øker den totale behandlingstiden – og noen ganger med kostnadene. Andre kjeveortopeder tror veiledning av vekst ved hjelp av dental apparater før den andre fasen av behandlingen gjør korreksjon senere enklere.

Det beste valget for deg og barnet ditt vil i stor grad avhenge av alvorlighetsgraden av barnets tannproblemer. Snakk med barnets tannlege og fremtidige kjeveortoped om alternativene.

Ta kontakt på telefon 24101270 for en konsultasjon hos reguleringstannlege.