Røyking, tannhelse og periodontitt

Published On: 7. oktober 2014

Periodontitt , tidligere kalt pyrea, er en infeksjonssykdom som gjør at festeapparatet rundt tennene omdannes til betennelses vev. Etter hvert som festetapet blir større kan man oppleve at tennene løsner og i ytterste konsekvens faller ut. Røyking forverrer skaden og gir en dårligere prognose enn hos ikke-røykere.

Årsaker til periodontitt

Det er som regel flere årsaker til at man utvikler periodontitt. I Ca. 50% av tilfellene vet vi at det er en genetisk komponent som forårsaker en del av sykdomsbildet. I de fleste typer periodontitt ser vi store mengder av spesielle typer bakterier som har fått festet seg på rotoverflaten og derfra utøver skade på omkringliggende vev.

Hos røykere ser vi at vevskadene blir større.  Det er også en vanlig oppfattelse at det er vanskeligere å behandle periodontitt hos røykere enn hos ikke røykere. Slutter man å røyke vil prognosen etter få måneder bli like god som hos ikke røykere.

Hvordan virker røyken på periodontitt?

I gassen som oppstår i sigarettgløden og som trekkes ned i lungene finner man en mengde gifter. Når man  daglig over tid får disse gassene i lungene, blir kroppen påvirket slik at blodforsyningen til de perifere vev endres. Hos røyker ser vi redusert blodgjennomstrømning i perifere vev, som for eksempel kjeveben og munnslimhinne.

Litt forenklet fortalt kan man si at den endrede blodforsyningen i munnen, som er et resultat av langvarig røyking, fører til et feilslått immunapparat. Blodfattig benvev blir omdannet til betennelsesvev som er mer blodrikt. Vi tenker at dette er kroppens måte å forsvare seg på. Betennelsesvevet håndterer på best mulig vis bakterieinvasjonen samtidig som årsaken håndteres. Resultatet er til slutt at tannen blir helt omgitt av betennelsesvev og kan føre til tannløsning.

Hva skjer når man slutter å røyke?

Så snart man slutter å røyke   starter de fysiologiske endringene i de perifere vevene. Etter bare 8-9 uker uten sigaretter er den lokale blodforsyningen normalisert igjen som om man aldri skulle ha røykt. Helsegevinsten av dette er stor. Nå vil immunresponsen være så god at vi ofte ser at tilstanden stabiliserer seg etter (periodontal) behandling.

Hvordan slutter man å røyke?

Det er flere måter man kan slutte å røyke på.  De fleste bare bestemmer seg, og så slutter. Dessverre begynner mange med en slik fremgangsmåte ofte å røyke igjen. Vi på Christiania Tannlegesenter anbefaler at man slutter å røyke fordi man ikke orker å røyke lenger. Det betyr i praksis at man må jobbe med seg selv, slik at man utvikler den grunnleggende følelsen som ikke-røykere har om sigaretter, eller den følelsen man hadde selv før man begynte å røyke; Jeg trenger ikke sigaretter, jeg har ikke lyst på sigaretter.

10 gode råd for hvordan du skal slutte å røyke

  1. Bestem en dato for når du skal slutte å røyke. Datoen bør vær minst 3 uker frem i tid slik at du kan planlegge dette ordentlig.
  2. Skriv ned alle grunnene for at du skal slutte å røyke.
  3. Loggfør dine røykevaner: skriv ned når du røyker og hvorfor du røyker.
  4. Ring røyketelefonen 800 400 85. Der får du hjelp og blir fulgt opp et helt år, helt kostnadsfritt.
  5. Ta kontakt med en som driver med hypnose og begynn å gå regelmessig til behandling over en periode.
  6. Bruk el-sigaretter eller annen nikotinerstatning, slik at du umiddelbart kan redusere antall sigaretter du røyker.
  7. Begynn å se på alle fordeler røykeslutt har. Tenk gjennom hvordan du var før du begynte å røyke og visualiserer hvor fornøyd du er som en ikke-røyker.
  8. Tenk på hva du skal gjøre når du får røykesug. Skjer det ofte, bør du søke mer hjelp (f.eks. røyketelefonen, hypnose, nikotinhjelpemidler).
  9. Belønn deg selv hver dag du ikke røyker.
  10. Etterhvert når du ser at dette går bra, erklær for deg selv at du aldri kan tillate deg selv å ta en sigarett igjen.

Disse rådene er utviklet av vår tannlege i Oslo ved Christiania Tannlegesenter og er ikke helt i tråd med dagens råd fra helsemyndighetene, som blant annet ikke anbefaler nikotinholdig el-sigaretter. For å lese mer om røyking og hvordan du kan slutte kan du ta en titt på linkene under.

Anbefalte ressurser:

  • www.slutta.no
  • www.nhi.no/røykeslutt
  • www.helsenorge.no/røyk-og-snus
  • www.ung.no/tobakk-spm-svar
  • www.sinnetshelse.no/hvordan-slutte-å-røyke

Ønsker du å snakke med en av våre tannleger i Oslo ved Christiania Tannlegesenter om tannhelse og røykeslutt? Ta kontakt for timebestilling her.

Lykke til med å stumpe røyken!