Kosmetisk tannpleie og skallfasetter

Published On: 12. november 2014

Er du misfornøyd med en eller flere tenner? Ønsker du et mer attraktivt smil med penere tenner? Det er flere måter vi kan forbedre dine tenneres ytre på. Estetisk eller kosmetisk tannpleie omtales i dag som et eget fagområde innen odonotologien (tannlegefaget).

Hva er kosmetisk tannpleie?

Kosmetisk tannpleie er tannbehandling som har som formål å forbedre estetikken. Den skal være vevsbesparende og helst ikke være invasiv. Etter estetisk tannpleie vil tennene få en bedre og mer harmonisk form, finere farge (hvithetsgrad etter eget ønske. Fra kritthvit til hvithet med innslag av gul og grå for eksempel) og du vil føle deg mer attraktiv med et penere smil.

Hvordan gjøre tennene penere

Det er flere måter vi kan gjøre tennene penere på. Det første vi bør vurdere er om tennene dine har ønsket farge.  Gamle fyllinger med sprekkdannelser som gir mikrolekkasje av bakterier og fargestoffer vil over tid føre til misfargede tenner. Gamle amalgamfyllinger kan gi blåaktige og tenner med svart gjennomskinn. Gamle plastfyllinger får ofte en gulbrun kant rundt seg pga.  mikro lekkasje. Det samme kan gjelde porselenstenner og fyllinger, spesielt der tannkjøttet har trukket seg tilbake.

Fyllinger som i seg selv fører til misfarging av tennene vurderer vi at du bytter til nye og hvite fyllinger.

Føler du at tennene er gule eller misfarget?

Når selve tannsubstansen er misfarget hjelper det ikke bare å bytte fyllinger.  Da bør du vurdere å bleke tennene i tillegg.

Tannbleking er en ufarlig, enkel og rimelig måte å få finere tenner på. Ofte trenger man ikke mer en ukes behandling før resultatet er tilfredsstillende. Tannbleking koster fra ca. 1000 kroner for bleking av en tann (blekeinnlegg). Vanligste blekebehandling er med blekskinne og blekegel som du kan bruke flere ganger. Slik behandling koster 1950,- pr kjeve inklusiv modell, blekeskinne og blekegel (opalesence). På våre hjemmesider kan du lese mer om tannbleking.

Hva er porselensfasetter og porselenstenner

Porselen i ulike former har blitt standard restaureringsmateriale når du skal reparere ødelagte tenner. Porselen har også vist seg å likne tannens egen emalje og blir derfor også brukt i kosmetisk tannbehandling. Sammenlignet med hvit kompositt som vi bruker som fyllingsmaterialer er det hardere, har en bedre estetikk og forventet levetid er lenger.

Hvis tannen din er ødelagt slik at den ikke kan repareres med komposittmateriale (plast fylling) lager vi ofte en tannkrone eller tanninnlegg i porselen. I dag kan vi bruke CEREC-teknikken, som er et tannteknisk full digitalt laboratorium, som gjør at du kan få tennene ferdigfremstilt samme dag.

Hvis tennene dine er lite skadet og det kun er tennenes estetikk elle fremtoning lager vi skallfasetter. Skallfasetter er tynneflater av rent porselen som vi limer fast på tannens ytterkant. Hensikten er å forbedre estetikken.

Vi har flere tannleger i Oslo hos oss som tilbyr slik behandling. I tillegg har vår spesialist i protetikk, Srjdan Obradovic, lang erfaring i estetisk tannbehandling og tar imot henvisning fra andre tannleger.