Syreskader på tennene – Gode råd fra tannlegen

Published On: 22. oktober 2014

Hull i tennene er kjent for de fleste, men det finnes også andre måter en tann kan bli skadet på, som for eksempel tanngnisning og syreskader.

Syreskader på tennene

Syreskader på tennene er tap av tannsubstans forårsaket av langvarig syrepåvirkning fra f.eks. sur mat (sitrusfrukter som appelsin, kiwi, eple), syreholdig drikke (f.eks. juice, brus, sportsdrikker) eller magesyre i forbindelse med oppkast eller sure oppstøt fra magen (reflux).

Det viktigste vi gjør først, er å kartlegge omfanget av skadene og å finne årsaken til problemene for å hindre videre utvikling. Hvis erosjonsskader ikke oppdages tidlig, kan skadene utvikles til å bli svært alvorlig, slik at omfattende behandling blir nødvendig. Ofte kan dessverre årsaken forbli ukjent eller være vanskelig å eliminere. Da vil som regel skadeomfanget bli større og på sikt vil større behandlinger bli nødvendig

Studier om syreskader

En klinisk studie blant 18-åringer i Oslo viste at ca. 35% har syreskader på tennene. Studien viser at det er vanligere hos menn enn kvinner. 6-års jekslene i underkjeven og fortennene i overkjeven er mest utsatte. Groper i emaljen på jekslene i underkjeven  er ofte første tegn på syreskader.

I en annen studie ble vinsmakere ved Vinmonopolet AS er blitt undersøkt for syreskader. Arbeidsoppgaven deres går ut på å teste vinens kvalitet, smak og aroma på ulike vintyper. Studien viste at selv om det var flere og mer alvorlige skader hos vinsmakere sammenlignet med en kontrollgruppe, hadde 50 % ikke slike skader selv om tennene hadde vært utsatt for store mengder vin over lang tid.

Flere andre studier har vist at unge, fysisk aktive personer som trener, ofte har flere syreskader på tennene enn en kontrollgruppe. Den høye forekomsten av syreskader blant fysisk aktive personer kan muligens forklares med en redusert spyttutskillelse under trening.

10 gode råde for å forebygge syreskader

  1. Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker
  2. Unngå å drikke frukt-juice, kullsyreholdige og sure drikker rett før sengetid/natten
  3. Drikk melk, vann eller te i stedet for fruktjuice og kullsyreholdige sure drikker
  4. Unngå å småspise eller ”smådrikke” hele dagen. Gjelder også” light” produkter
  5. Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt
  6. Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker/mat eller etter oppkast. Vent helst en halv time
  7. Skyll heller med vann eller fluorskylling
  8. Riktig bruk av tannbørste (myk). Daglig fluorskylling eller bruk av fluortabletter (2 tabletter à 0,25 mg)
  9. Drikk syrlige drikker raskt og helst med sugerør!
  10. Gå regelmessig til tannlege

Timebestilling hos tannlege

Mistenker du syreskader på tennene? Ta kontakt her for hjelp fra våre tannleger i Oslo.