Tann – Anatomi og utvikling
Alveolar bein
Mellomaktiv bruk av tennene, som ved spising og tygging på alt fra blyanter til tyggis, har vi en tendens til å overføre mye stress på våre tenner. Tennene er imidlertid godt forankret i kjevebenet slik at de skal tåle en god del stress.
Tennene er mye lenger enn det som er synlig i munnen. Over tannkjøttet ser vi tannkronen. Under har de her alle en lang rot som strekker seg under tannkjøttet og inn i kjevebenet. Denne dype feste gir nødvendig styrke til å støtte presset fra blant annet sambitt og tygging. Den delen av kjevebenet som omgir disse røttene kalles alveolarben. Roten er omgitt av et sterkt vev kalt sement som igjen har små fibre festet til seg. Det er dette som fester tann til kjevebenet.
Både overkjeven og underkjeven har alveolarben (eller kjevebenet som det også kalles).
Dessverre visse tannhelseproblemer og vaner, samt effekten av tid, kan føre til at kjevebenet resorbere eller oppløses. Dette bentap kan også føre til voksen tanntap over tid. Periodontal sykdom, også kjent som tannkjøttsykdom er den viktigste årsaken til denne tilstanden, som gjør tannkjøttsykdom behandling et viktig ledd i å forhindre alveolarbentap.
Babytenner og barnetenner
Få ting er så søtt som en baby med et tannløst smil. Men utvikling av babytenner tar ikke lang tid. I løpet av noen få år, vil man se en utvikling av tenner, etterhvert løse babytenner (melketenner) og til slutt en munn full av permanente flotte tenner.
Utvikling av babytenner begynner faktisk før barnet er født. Primære tenner er nesten helt dannet ved fødselen, men fortsatt begravd under tannkjøttet. Disse mini tennene begynner å dukke opp når babyen er fra ca. seks måneder til et år gammel.
Tannutvikling og utbrudd oppleves for babyen som en smertefull prosess. Tenner kan gjøre tannkjøttet sårt og smertefullt. Din baby kan da føle seg ubehagelig og være irritabel. Mange eksperter anbefaler at under babyens tannutviklingen kan du massere tannkjøtt med en ren finger eller gi en nedkjølt bitering, en kald skje eller en kald, våt vaskeklut for å bidra til å lette ubehag.
Foreldre bør begynne å pusse babyens tenner så snart den første tannen kommer. Disse små rutiner vil hjelpe barnet med skikkelig tygging og tale og for å holde plass i tannkjøttet for permanente tenner. Ved å pusse babyens tenner tidlig, skaper du god forhold for bra munnhygiene som vil komme godt med når de permanente tennene gjøre er under utvikling.