Tannbleking med blekelampe

Published On: 18. november 2015

Bleking av tenner utføres i utgangspunktet når vi har en såkalt odontologisk diagnose, som for eksempel misfargede tenner. Imidlertid ser vi de senere årene en økning i bruk av blekemidler som tyder på at flere bleker tenner utover det som er odontologisk begrunnet. Krav til hvitere tenner pga estetikk er en av dem. Vi ser en klar trend som er mer og mer amerikanisert , med ønske om stadig hvitere tenner, forteller tannlege Dada Kjellsen ved Christiania tannlegesenter.

Hjemmebleking eller bleking på klinikken?

Tannbleking utføres etter tannlegens kliniske vurdering. Det er 2 måter å gjøre det på . Klinikkbleking med eller uten blekemiddel med et sterkere blekemiddel eller såkalt hjemmebleking hvor man bruker individuelt tilpasset blekeskinne med et mildere blekemiddel.

Tannbleking med blekelampe frårådes

Mange tannklinikker tilbyr også tannbleking på klinikken med såkalt blekelampe. Dette er en metode som er industrielt utviklet og markedsført , men som rent faglig ikke kan forsvares. Metoden går ut på at når man tilfører blått lys eller UV lys på blekemiddelet som er applisert på tannflatene så er det tenkt at dette vil akselerere blekeprosessen. Denne metoden er etterhvert grundig tilbakevist som mer effektiv enn de mer tradisjonelle blekemetodene nevnt over. Blekelampen virker som regel ikke forsterkende på blekeprosessen og i de få tilfellene det er rapportert en forbedring er det kun de første dagene. Etter en uke er tenner bleket uten blekelampe like bleket som tenner bleket med blekelampe.

Dessuten frykter man for bivirkninger på tennene når de utsettes for kraftig blekemiddel samtidig som det tilføres UV lys eller blått lys.

Så vårt råd når du skal bleke tennene er å sette av god tid slik at blekeprosessen foregår mest mulig skånsom. Av og til kan man oppleve ising i tennene under blekeprosessen. Det bør man stoppe opp og tilføre fluor på tannflatene, enten i form av fluorskylling eller at tannlegen legger å fluorlakk. Tannbleking med blekelampe er uansett ikke en måte å gjøre det på. Etter endt tannbleking kan det også være lurt å behandle tennene med litt ekstra fluor. Fluor binder seg til strukturer i tannemaljen og gjør den sterkere .

Vi har flere artikler som omtaler tannbleking og våre metoder å våre websider. Hvis du ønsker å lese mer om det kan du klikke her.

Du er også velkommen til vår klinikk vår en vurdering av dine tenner og din tannhelse og hvis du har behov for det kan vi selvsagt også hjelpe deg med tannbleking.

Konklusjon: Tannbleking med blekelampe anbefales ikke