Tannhygiene

Published On: 8. november 2015

God tannhygiene  er grunnlaget for friske tenner og en sunn munn. Denne artikelen beskriver de syv viktigste grunnene til å regelmessig gå til tannlege for undersøkelse og vedlikeholdsbehandling:

  1. Forebygge hull i tennene. Hull i tennene utvikles over tid og vil tilslutt som regel gi store smerter. Ved å regelemess kontrollere hullene for utvikling av hull og behandle dem på et tidlig stadiet sparer du tennene for ytterligere ødeleggelse og deg selv for store smerter.
  2. Forebygge for utvikling av tannkjøttsykdommen gingivitt. Hvis belegg på tennene blir sittende fast på tannoverflaten vil det iløpet av kort tid ( bare få dager ) utvikle seg til en betennelse i tannkjøttet rundt tennene. Denne betennelsen kalles gingivitt. Når du pusser tennene fjerner du mye av belegget, men desverre ikke alt. Tannlegen eller tannpleieren bør regelmessig, minst en gang i året for de fleste av oss,fjerne placket slik at ikke bennelsen blir kronisk og mer alvorlig.
  3. Profejesjonelt renhold utført av tannlegen fjerner bakterier som kan være opphav til dårlig ånde ( på fagspråket kalt halitosis). Det er bakterier som ligger under tannkjøttet som produserer svovel aktige gasser som vanligvis er årsak til dårlig ånde. Frykt for halitosis er en svært vanlig årsak til personer som søker tannbehandling.
  4. Forebygge for tannfestesykdommen periodontitt. Symptomer på periodontitt er blødende tannkjøtt,dårlig ånde, smerter i tannkjøtt og tenner og løsning av tenner. Periodontitt forebygges ved tannrens og fjerning av bakterierelt plakk. Din tannlege eller tannpleier vi like bare behandle tannkjøttet ditt , men også gi deg gode råd for hvordan du selv best kan ta vare på tennene dine
  5. Holde tennene hvite og rene. Mange misfarger tennene sine iløpet av kort tid. En regelmessig profesjonell rengjøring av tennene sørger for at tennene er rene og pene og samtidig forebygger du for ytterligere “indre misfaging.
  6. Du får bedre selvfølelse og selvtillit. Når munnen kjennes ren føler du deg bedre-enkelt og greit. Følelsen av frisk pust og god ånde gjør oss mer komfartable når vi bruker munnen (til å snakke og kysse!). Når du vet at at tennene er rengjort vet du at du ikke plager med dårlig ånde
  7. Rene og friske tenner kan også påvirke din generelle helse. Vi vet idag at periodontitt feks kan øke risikoen for hjerte kar sykdommer. Periodontitt kan også påvirke blodsukkeret negativt for diabetikere. Har du akutte smerter vi det potensielt kunne spre infeksjon i kroppen, selv om det som regel er helt ufårlig infeksjonspredning. God kontroll på tannstatus er uansett å anbefale!

Hvis du ønsker hjelp med dine tenner kan du kontakte oss på telefon 24101270.

Velkommen til en flott tannklinikk mitt i Oslo sentrum med mange hyggelige kollegaer!