Tannimplantater til tross for periodontitt – er det mulig?

Published On: 12. mai 2020

Periodontitt, tidligere kjent som pyrhea, er en utbredt sykdom. Ca. 50% av den voksne del av befolkningen har en eller annen form for  periodontitt. Av disse har ca. 10% en alvorlig form som kan resultere i omfattende tanntanntap. Det begynner med plakkoppbygging som gir tannkjøttinfeksjoner som gingivitt.  Dette er vanligvis enkelte og behandle og forebygge. Det er når disse tilstandene får utvikle seg videre til periodontitt at selve tannfestet rundt tennene begynner å bli ødelagt. Og gradvis kan dette føre til tannløsning, og  på lang sikt tanntap hvis det ikke blir behandlet. De første symptomene på betennelse er blødende tannkjøtt og dannelse av såkalte tannkjøttlommer. Noen ganger går det imidlertid u påaktet hen.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har mistet en eller flere tenner pga periodontitt? Kan tannimplantater plasseres? Vi hjelper deg gjerne på Christiania tannlegesenter.

Nødvendige krav til tannimplantater

TannimplantaterTannimplantater har etablert seg som den beste løsningen for rehabilitering etter tap av en eller flere tenner. Tannimplantat er en slags kunstig tannrot som settes inn i kjeven og vokser  fast i kjevebeinet. Når implantater er godt festet, danner implantatet et stabilt grunnlag for protesetannen. Den kunstige tannen kan  som regel ikke skilles fra de naturlige tennene, både visuelt og funksjonelt. Så din livskvalitet og smilets estetikk blir i høyeste grad bevart. Tilstrekkelig og frisk beinmasse må være tilgjengelig slik at tannimplantatet kan få feste i kjeven når det  skrues fast. Hvis kjevebenet allerede har trukket seg tilbake, må beinet bygges kunstig opp på forhånd. I tillegg må tannkjøttet være sunt: ​​hvis det er tannkjøttbetennelse (gingivitt) eller periodontitt, må dette behandles først.

Vellykket behandling av periodontitt 

Hvis du er bekymret for periodontitt, bør du oppsøke tannlegen din så snart som mulig. På Christiania tannlegesenter har vi et team av spesialister i periodonti, tannpleiere og tannleger som kan hjelpe deg.  Jo tidligere betennelsen behandles, desto raskere og lettere blir vanligvis tilhelingen. Hvis sykdommen fortsatt er i et tidlig stadium, er profesjonell tannrens hos tannpleier ofte tilstrekkelig.  Hensikten er å fjerne de skadelige bakteriene. Noen ganger er behandling med antibiotika nødvendig. I mer alvorlige tilfeller fjerner tannlegen forsiktig det infiserte tannkjøttet ved hjelp av moderne metoder for effektivt å stoppe betennelsen. Hvis periodontitt allerede har angrepet kjevebenet og forårsaket tanntap og ben resorpsjon, må benet av og til bygges opp igjen med en kunstig benmasse. Beinbyggingsprosedyren kan starte etter endt periodontittbehandling.

7 måter du kan støtte en venn som mangler tenner

Tannimplantater etter periodontitt:
Christiania tannlegesenter anbefaler

plakettChristianias tannlegesenter har vi flere spesialister på periodonti og implantatbehandling. Vi kan, til tross for sykdommen,  forberede tennene dine på en best mulig implantatplassering og gjøre det mulig for deg å få estetisk og funksjonelt gode erstatningstenner. Hvis du allerede har hatt periodontitt, må du være på vakt selv etter en vellykket terapi. Fordi tannkjøttbetennelsen kan komme raskt tilbake, er det viktig med godt vedlikehold. Dette er også og spesielt viktig hvis du har  et eller flere tannimplantat: Som med en naturlige tenner, kan plakk og bakterier samles på implantathalsen, som kan utløse peri-implantitt. Denne sykdommen ligner periodontitt i naturlige tenner. For at du kan ha glede  over tannimplantatet ditt i lang tid, anbefaler vi vedlikeholdsbehandling og profesjonell tannrensing 2-4 ganger i året. Dette utføres gjerne av en av våre opplærte tannpleiere under ledelse av spesialist i periodonti.

Vi vil gjerne gi deg råd om riktig munnhygiene og optimal profylakse.

Lider du av periodontitt og / eller vil du få tanntapet ditt behandlet med et tannimplantat?

Vi er glade for å kunne gi deg individuelle og personlige råd. Gjør en avtale med en av våre behandlere eller snakk med vår pasient koordinator og rådgiver – vi ser frem til å se deg!