Til deg som har tannlegeskrekk

Published On: 28. november 2017

Det finnes fobier for alle mulige ting: Heliofobi- frykt for solen, konifobi- frykt for støv, meteorofobi- frykt for meteoritter, neofobi- frykt for alt som er nytt, og odontofobi- tannlegeskrekk. Dette er et frieri til en med nettopp tannlegeskrekk med hensikt å hjelpe til forståelse og et skritt på veien mot et bedre forhold til tannlegen.

Det fobiene har felles, om det er for slanger, blod eller å snakke i telefonen, er at frykten er irrasjonell, intens og vedvarende. Det viktigste symptomet er at man for enhver pris forsøker å unngå det man frykter.  Odontofobi topper listen over fobier nordmenn lider av, foran angst for sosiale situasjoner, høydeskrekk, edderkopper og blod. I Norge er det mellom 70.000 og 100.000 mennesker som ikke går til tannlegen på grunn av angst. Det kan føre til at man unngår å gå til tannlegen på mange år, selv om man opplever problemer med spising, smerter og utseende. Dermed risikerer man store plager som kanskje lett kunne vært unngått.

Hvorfor har man tannlegeskrekk?

”De som har tannlegefobi, har som regel hatt opplevelser med smerte hos tannlegen, kombinert med en følelse av å ikke ha kontroll” sier Maren Agdal ved Senter for Odontofobi ved Universitetet i Bergen til NRK.

Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Fobi er en følelsesmessig innlært respons på noe. Det kan være knyttet til en negativ opplevelse av noe lignende som det man får fobi for. Noen kan få en fobi fordi de har observert en venn eller et familiemedlem reagere negativt på en ting, for så selv å generere frykt for det objektet. Tannlegeskrekk kan for eksempel komme av at man har hørt en historie om noen som har hatt en ubehagelig opplevelse i tannlegestolen. Noen objekter eller handlinger har man fobi for fordi man antar at de er farlige.

Hvordan opplever man å møte fobien sin?

Frieri til en med tannlegeskrekk

Frieri til en med tannlegeskrekk

Mange kjenner seg igjen i frykten for å tale foran et publikum. Man kvier seg, kan få vondt i magen, føle seg kvalm og få svette hender. Det er et kjennetegn på det psykologene kaller sosial fobi og kan for eksempel dreie seg om prestasjonsangst og angst for evaluering fra andre.

Når en med fobi møter den situasjonen eller objektet de frykter, kan det utløse hormoner i hjernen som påvirker frykt og aggresjon, og sette kroppen i ”alarmberedskap”. Da er man klar for å flykte eller slåss. Du har kanskje hørt om personer med flyskrekk som har skjelt ut sidemannen? Det kan komme av disse aggressive hormonene som skilles ut.