Tannimplantat er en prosedyre der man setter inn falske tenner der det mangler tenner

Det kan dreie seg om én tann eller en bro. De nye tennene settes fast ved at man lar en titanskrue vokse fast i kjevebeinet, for så å feste på en krone eller en bro.

Dette er en behandling våre spesialister i protetikk og bittfunksjon og i periodonti utfører daglig, og vi kan driste oss til å si at de har perfeksjonert gjennom mange år.

Christiania tannlegesenter her i Oslo har en egen avdeling for vanskelige tilfeller og tar i mot pasienter med henvisning fra kolleger over hele landet. Behandlingen gjøres som regel i våken tilstand, men vi tilbyr også behandlingen utført i sedasjon eller narkose.

Kristian Kjellsen
Spesialist i periodonti

Implantat – hva er det laget av?

Tap av tenner kan være både skremmende og ubehagelig for en person. Det er imidlertid mulig å erstatte nesten alle manglende tenner med implantater.

Implantatene er laget av titan. Titan brukes på grunn av sine gode egenskaper. Det er biokompatibelt, noe som gjør at skruene man bruker gror fast i kjeven. Dermed får man en stabil rot for en ny tannkrone, som altså festes i implantatet. Broer av tenner kan festes i titanimplantatet på samme måte. Dette skreddersys etter pasientens ønsker og behov.

Hva skjer før behandling?

Før implantatbehandlingen utføres, må vi foreta en grundig undersøkelse av pasientens generelle helse. Faktorer som sykdommer, medisinering og røyking kan påvirke resultatet av behandlingen, og må tas med i vurderingen.

Såkalte lokale forhold, som type og menge benvev, avstand til bihulen i overkjeven og nervekanalen i underkjeven, vurderes nøye. Vanligvis gjør vi flere forskjellige røntgenundersøkelser for å få et så nøyaktig bilde av de lokale forholdene som mulig.

Det viktigste er at pasienten hele tiden er klar over behandlingsplanen og føler seg godt informert. Derfor setter vi av god tid til dette før en eventuell behandling.

Du kan lese mer om implantat og implantatbehandling på disse sidene: implantatprosedyrer, implantat hos eldre , implantat priser

Tannhelseinformasjon

Implantatprosedyrer hos Christiania Tannlegesenter

Christiania Tannlegesenter i Oslo tilbyr avanserte tannimplantatprosedyrer. Vårt erfarne team bruker moderne teknologi for å sikre trygge og effektive behandlinger. Klikk her for å lære mer.

Ofte stilte spørsmål om tannimplantat :

Et tannimplantat er en erstatning for én eller flere manglende tenner. Det består av en overflatebehandlet titanskrue som erstatter tannroten til den manglende tannen. Deretter kan man feste på kroner eller broer, det man vil tenke på som de falske tennene. Oksidert titan brukes på grunn av sine enestående egenskaper; benceller kan gro inn i overflaten på implantatet. Dermed får den nye tannen et godt feste. Implantatet kan settes inn i over- eller underkjeven.

Den viktigste grunnen til å velge tannimplantat er at det føles og oppfører seg som en naturlig tann. Det er stabilt og komfortabelt. Etter at man har satt det inn trengs det vanligvis ikke særlig mye justeringer. Hvis man er nøye med renhold og vedlikehold, og ikke røyker, kan implantatet vare livet ut.

Fra en tannleges perspektiv er implantat å foretrekke fordi det ikke skader nabotennene, som andre alternativer, slik som protese, har en tendens til å gjøre.

Det er en viss risiko for komplikasjoner knyttet til alle kirurgiske inngrep, men det er heldigvis svært sjeldent. I en implantatoperasjon er det fare for blødning i munnhulen, men det er som regel helt ufarlig. I tillegg kan nerver og slimhinner påvirkes av et slikt inngrep. Det er som oftest forbigående, men det er viktig at det oppdages tidlig. Derfor vektlegger vi kommunikasjon med pasienten like etter inngrepet.

Alle som mangler én eller flere tenner kan være aktuelle kandidater for tannimplantater, uansett om man har mistet tannen på grunn av skade, sykdom eller tannråte. Den aller viktigste faktoren er mengden av tilgjengelig ben. For å finne ut om implantater er et alternativ for den enkelte pasient, må tannlegen foreta en undersøkelse og vurdering. Her hos Christiania tannlegesenter i Oslo sentrum har vi spesialister som bistår tannlegen i å skreddersy den behandlingen som passer pasientens behov og ønsker.

Vi opplever at eldre pasienter av og til er bekymret for at alderen gjør at de ikke er aktuelle for tannimplantater. Fra en tannleges ståsted er imidlertid helse en viktigere faktor enn alder. Hvis man er frisk nok til å få trukket en tann, er man sannsynligvis frisk nok til å få satt inn implantater. Den største forskjellen vi ser sammenlignet med yngre pasienter, er at tilhelingen kan ta lengre tid. Når implantatet har grodd på plass, er det ikke forskjell på resultatene mellom aldersgruppene. Tannlegen avgjør om du er aktuell for tannimplantater etter en grundig vurdering av pasientens tannhelse og generelle helse.

Tannimplantater gir ofte konkrete forbedringer i livskvalitet. Personer som har vært usikre og bekymret på grunn av tannproblemene sine blir ofte overveldet over hva nye, permanente tenner gjør for selvfølelsen. Mange forteller at de føler seg mye mer selvsikre i sosiale sammenhenger og ikke lenger skammer seg over manglende tenner.

Implantatstøttede tannerstatninger føles som for fungerer som naturlige tenner. Man kan spise og drikke akkurat det man vil.

  • Bedre utseende: Mange som mister tenner opplever at ansiktet ser eldre ut. Det skyldes at kjevebeinet krymper når man mister tenner. Tannimplantater kan stoppe den krypeprosessen fordi de aktiviserer kjevebenet. Tradisjonelle proteser og tannbroer aktiviserer ikke kjevebenet på samme måte.
  • Naturlige tenner bevares: Når man skal tilrettelegge for bruk av tannbro må vanligvis tennene ved siden av de manglende tennene slipes ned for å gi plass. Det er det som regel ikke nødvendig å gjøre når man skal sette inn et implantat.
  • Permanent løsning: Tannimplantatet varer normalt livet ut når det først er satt inn. Det er ingen løse deler som pasienten er nødt til å ta hensyn til. Implantatet føles helt naturlig, stabilt og komfortabelt.
Vi kombinerer implantater med moderne tannrestaurasjoner. De aller fleste pasientene som har fått utført behandlingen hos oss forteller at de er tilfredse med både utseende og funksjonen til de nye tennene. Ofte er det svært vanskelig å se forskjell mellom de ekte tennene og tannimplantatene. Porselensløsningene vi vanligvis benytter oss av er høyestetiske og ser svært naturlige ut.
Rett etter operasjonen må man gjennom en tilpasningsperiode med tannimplantatene. Deretter kan man tygge vanlig. De nye tennene er svært sterke og tåler å brukes på samme måte som de naturlige tennene.

Fra første konsultasjon til implantatene kan brukes tar det vanligvis mellom to og seks måneder. Hvor lang tid det tar avhenger av hvor godt implantatet er festet i kjeven, hvor mange tenner som skal erstattes, hvilke tenner som skal erstattes og pasientens helse.

Før operasjonen må tannlegen ta et tredimensjonalt røntgenbilde av området implantatet skal festes i, for å sørge for at inngrepet blir så presist som mulig. Selve inngrepet kan gjøres i løpet av en times tid. Etter operasjonen er det en tilhelingsperiode på tre til seks måneder. I løpet av den perioden får pasienten en midlertidig protese til en permanent krone kan settes på plass.

De fleste inngrep fører med seg et visst ubehag, og innsetting av implantat er dessverre ikke noe unntak. Vanligvis er det mindre ubehag knyttet til innsetting av ett implantat enn flere. Dog har vi fått tilbakemelding av mange av pasientene våre at de følte seg mye bedre etter prosedyren enn de hadde ventet. For å dempe eventuelle smerter hos våre pasienter bruker vi bedøvelse og beroligende midler. Man kan også velge å gjennomføre behandlingen i narkose.

Etter behandlingen skriver tannlegen ut resept på legemidler for å redusere eventuelt ubehag.

Tannlegen kan forsøke å sette pasienten i kontakt med pasienter som allerede har gjennomført behandlingen, slik at de kan svare på eventuelle spørsmål, hvis det er ønskelig.

Det er normalt med mindre blåmerker og opphovning i tannkjøttet og bløtvevet. Men et eventuelt ubehag kan behandles med vanlige smertestillende midler. Man kan gå på jobben neste dag.

Man vedlikeholder de nye tennene på samme måte som de naturlige tennene. Tannpuss og tanntråd brukes regelmessig. Man burde gå til sjekk hos tannlegen hver sjette måned, eller oftere hvis man blir rådet til det.

Bestill time for en uforpliktende konsultasjon idag

Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer!