Ny tannlege? Sjekkliste for deg som skal ha ny tannlege

Published On: 25. september 2017

Ny tannlege for deg?

Har du flyttet, syns du at du er blitt for dårlig behandlet, har du fått et godt tips, eller har du forferdelig vondt i tanna? Det er mange grunner til å oppsøke en ny tannlege, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal se etter når man skal velge en. Her kommer en sjekkliste over kvaliteter og kvalifikasjoner du burde se etter når du ser etter en ny tannlege.

  1. Velg klinikk med bredt fagfelt

Alle kan ikke være eksperter på alt, men det kan godt hende at du vil trenge flere typer behandling i løpet av livet. Da skal du ikke trenge å finne fram til et nytt sted hver gang du får et nytt behov. Velger du en klinikk med flere tannleger med et bredt spekter av spesialkvalifikasjoner, sikrer du at du får høyere kvalitet på tjenestene og den hjelpen du trenger hver gang. Dermed kan du gå til det samme stedet fra tenårene, når du trenger regulering, for regelmessige årlige kontroller, og for å få råd om alternativer hvis du begynner å miste tennene dine når du blir gammel. Noen tannklinikker tilbyr dessuten vurderinger på flere språk, slik at du sikrer at du forstår hva behandlinger og inngrep innebærer hvis ikke norsk er førstespråket ditt.

  1. Tanntekniker

De aller fleste av oss, så mange som 90 prosent vil ved ett eller annet tidspunkt i livet ha bruk for en tannerstatning for en eller flere tenner. Hvis tannlegen din har en tanntekniker, har de kompetansen til å lage de erstatningene du trenger på stedet.

  1. God tilgjengelighet

Hele familien Få har lyst eller tid til å ta fri fra jobb og en travel hverdag for å gå til tannlegen. Ligger tannlegekontoret usentralt og har korte åpningstider, kan det føre til at du står over besøk du egentlig burde hatt. Velg et tannlegesenter som har en praktisk plassering for deg. Gjerne i nærheten av kollektivtransport. Dessuten er det lurt å sjekke noe så enkelt som åpningstider. Har klinikken åpent på kvelden? Er de åpne i helgen? Et poeng er også å sjekke om hele familien kan behandles på klinikken. Har de en kjeveortoped når barna trenger regulering, eller en spesialist i periodonti når mormor trenger nye tenner?

  1. Oppdatert utstyr og god hygiene

Det er stadig nye oppfinnelser og behandlingsmetoder i tannlegeyrket, slik det er på de fleste andre fagområder. Gjør deg opp et inntrykk om klinikken er villig til å investere i utstyr for å ha det beste på markedet. Hvilke behandlinger kan de tilby? Har de kompetanse på for eksempel narkose? Sørg for at klinikken følger med på utviklingen, er fremoverlent og selvfølgelig at lokalene er rene og pene.

  1. Kompetanse på tannlegeskrekk

Uansett om du selv har tannlegeskrekk, er det betryggende å vite at tannlegen din har kompetanse på tannlegeskrekk og kan gi riktig smertelindring eller forberedelser slik at du skal føle deg mest mulig trygg. Noen klinikker har en tilknyttet en psykolog som kan være med på å gjøre opplevelsen hos tannlegen enklere.

  1. Konkurransedyktige priser

En tur til tannlegen kan fort gjøre et kraftig innhugg i lommeboka. Sørg for at du velger en tannlege der du både får kvalitet og forutsigbarhet.

  1. Bred kunnskap

BarnPass på at du får den hjelpen du trenger. Behovene dine endrer seg over tid. Da gjelder det å ha en tannlege som kan møte de behovene. Noen ganger har du behov for råd om tannhelse, mens du andre ganger trenger råd om økonomiske støtteordninger for behandlingene du trenger. Senere kan det være du ønsker å diskutere tannbleking eller regulering for å få et enda finere smil. En klinikk burde ha både allmenntannleger og spesialister. Sørg for at klinikken du velger er i stand til å tilby deg en rekke behandlinger og er i stand til å gi gode råd om din helse. Dette er en liste over generelle momenter man burde tenke gjennom før man velger seg en tannlege. Helst skal man jo gå til denne tannlegen i mange år framover.

For den spesielt nøyaktige kan man sjekke om tannlegene ved klinikken er medlem i Den norske tannlegeforeningen. De skal dessuten selvfølgelig være godkjent av Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Noen tannklinikker har satt krav har til sine ansatte om regelmessig kursing og kompetanseheving. Det finner du ofte på nettsidene deres.

8 tips for å stumpe røyken