Tannregulering for barn

Published On: 31. oktober 2018

Det er mange fordeler med en rett tannstilling, og aller mest hensiktsmessig vil det være å ta tak i problemer knyttet til bitt og tenner i tidlig alder. Hos Christiania Tannlegesenter tilbyr vi tannregulering for barn, utført av våre spesialister i kjeveortopedi.

Færre hull og tannkjøttsykdommer

Feil ved bitt og tannstilling kan føre til feilbelastning i kjeveleddene, samt øke risiko for hull og tannkjøttsykdommer. Dette er plager som kan forebygges og behandles ved hjelp av kjeveortopedi.

Det er naturligvis også estetiske fordeler med å få utbedret sin problematiske tannstilling. Pene tenner har positiv innvirkning på selvtilliten for veldig mange, og i dag finnes det heldigvis moderne og høyteknologiske løsninger som gjør at alle kan få et smil de er stolte av. Selv små skjevheter kan ha mye å si for den enkelte gjennom livet, og når disse utbedres i ungdomsårene trenger behandlingen verken å være omfattende eller ta lang tid.

Les mer om tannregulering for barn her.

Slik gjennomføres behandlingen

Mistenker du at ditt barn har behov for tannregulering er første steg å få en vurdering fra skoletannlegen, som deretter vil henvise dere videre til en spesialist. Ved første besøk hos oss vil det gjennomføres en kjeveortopedisk konsultasjon, der vi begynner utarbeidelsen av en behandlingsplan. Som regel kan også et kostnadsoverslag gis ved dette besøket. Ved neste besøk presenteres behandlingsplanen. Når vi har blitt enige om et videre løp, kan behandlingen påbegynnes.

HELFO gir støtte til tannregulering

HELFO gir støtte til tannregulering for barn. Behovet for tannregulering deles inn i fire grupper etter alvorligheten på bittfeilen; «svært stort behov», «stort behov», «klart behov» og «lite behov». I dag er det de tre første gruppene som kvalifiserer for støtte, og størrelsen på støtten avhenger av alvorlighetsgraden.

Flere tusen risikerer å miste støttenPleie av tennene gir god tannhelse.

Sommeren 2018 ble det lagt frem et forslag fra helseminister Bent Høie om å fjerne den statlige støtten til barn som klassifiseres med et «klart behov» for tannregulering. Argumentet for dette er at slike avvik i dag ikke kvalifiserer for støtte i verken Sverige eller Danmark. I Norge skapes det derfor et unødvendig press på foreldre med barn i denne gruppen til å få utført en påstått unødvendig og kostbar behandling.  

Vi mener derimot at også små skjevheter i bitt eller tannstilling kan ha mye å si for enkeltindividet. I verste fall kan dette ha negativ innvirkning på både selvtillit og livskvalitet. Dersom forslaget fra Høie går gjennom, vil en svært negativ konsekvens være at en rekke barn med mindre, men likevel åpenbare tannstillingsfeil, vil miste muligheten til å få rettet på sine tenner, fordi foreldrene ikke har råd til å dekke hele behandlingen alene. Dette vil igjen føre til en klasseforskjell der pene tenner og et flott smil i mange tilfeller er forbeholdt unge fra familier med bedre økonomi.

Stadig flere velger regulering i voksen alder

Vi ser at stadig flere velger å få satt på tannregulering i voksen alder, og ofte skyldes dette at de ikke fikk rettet opp tennene sine som barn. Dette er personer som gjerne har vært misfornøyd med egne tenner gjennom store deler av livet, og vet hvilke belastning dette kan være i hverdagen.

Les mer om tannregulering for voksne her.

Tannregulering som barn er en mindre belastning

Det er helt klart fordelaktig å rette på tannstilling og bittfeil mens man er barn og kjeven enda ikke er ferdig utvokst. Tennene flytter seg lettere hos barn og tenåringer, noe som vil gjøre behandlingen mindre omfattende og utfordrende. Den vil også ta kortere tid og være mindre smertefull, sammenlignet med korrigering i voksen alder. Ved å få utbedret estetiske feil som barn, slipper man også den psykiske belastningen det kan være å gå igjennom store deler av livet med et tannsett man skjemmes over.

Kontakt oss

Har ditt barn behov for tannregulering? Kontakt oss gjerne, så svarer vi på dine spørsmål og setter opp en tid for konsultasjon.