Fluorskylling

Hull i tennene

Vi graderer karies eller hull i tennene fra 1-5. Karies 1 og 2 er hva vi kaller påbegynte kariesangrep. Karies 3 og 4 trenger behandling, og vi legger fylling.

Karies 5 er en skade helt inn til nerven i tanna, og trenger derfor behandling som rotfylling.

Hvorfor fluorskylling?

Om man er flink til å bruke fluortannkrem, tanntråd og ekstra fluortilførsel, som f.eks. fluorskyll, kan man unngå karies og også stanse kariesangrep 1 og 2.

Anbefalt daglig bruk av fluorskyll er for voksne 0,2 % eller 1,5mg fluortab. For barn er det 0,05 % fluorskyll. Viktig og ikke gi barn fluorskyll om man ikke er sikker på at barnet spytter det ut igjen. Skyll i ett minutt og la tabletten smelte i munnen for best effekt.

Anbefalt dosering

 • Barn mellom 0-3 år – 0,25 mg fluortab.
 • Barn mellom 3-12 år – 0,25 mg 2 ganger daglig
 • 12 år < – 0,25 mg *4 eller 0,50 mg * 2 daglig[/fusion_li_item][/fusion_checklist][fusion_text animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_delay="0" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" sticky_display="normal,sticky"]

  Det er postivit med jevn tilførsel av fluor til tennene gjennom hele dagen for å unngå karies. Kjøp helst fluorskyll/fluortabletter på apoteket. Det er god doseringsbeskrivelse på boksen.

  [/fusion_text]

  Ta kontakt for forebygging

  I tillegg til daglig renhold og fluorskylling er det viktig med regelmessig sjekk hos tannlege. Dette er for å forebygge hull i tennene og andre skader.

  Voksne bør rense tannkjøtt og tenner profesjonelt minst en gang i året for å ivareta god tannhelse. I tillegg bør tenner kontrolleres årlig for hull og infeksjoner. Er det lenge siden du var sist hos tannlegen?

  Ring oss for timebestilling: 24 10 12 70