Blødende tannkjøtt og periodontitt

Blødende tannkjøtt og periodontitt er tilstander og infeksjonsykdom som mange opplever iløpet av livet. For de fleste er det helt udramatisk og med enkle grep kan forholdene bedres og stabilires

Årsak til blødende tannkjøtt

Lett blødende tannkjøtt er et tegn på betennelse forårsaket av plakkansamling rundt tannkanten. Denne tilstanden er reversibel og kan behandles hjemme gjennom optimal munnhygiene, inkludert bruk av tanntråd. Hvis tannkjøttet er lett blødende over tid kaller vi tilstanden kronisk. Kronisk tannkjøttbetennelse er reversibel.

Det betyr at den kan behandles, men du må til tannlegen for å få adekvat behandling. Gingivitt, som det også kalles, kan utvikle seg til en irreversibel tilstand. Da ser vi ofte forsterket blødning og tannlegen vil også ofte se benedbrytning rundt tennene.

Er du røyker bør du ta kontakt med tannlegen litt oftere for å vedlikeholde tannkjøttet frisk. Røyking over tid fører blant annet til nedsatt blodforsyning av vevet rundt tennene. Dermed kamufleres eventuelt utviklet gingivitt.

Blødende tannkjøtt og periodontitt

Hvis blødningen er omfattende og munnhygienen forblir uendret, kan dette i enkelte situasjoner føre til at sykdomstilstanden forverres og det utvikles til det som kalles periodontitt. Periodontitt betyr “infeksjon rundt tannen” og har flere symptomer.

Symptomer på blødende tannkjøtt og periodontitt:

De vanligste symptomene er blødende tannkjøtt, løsning av tenner, tenner som flytter på seg samt hevelse i tannkjøtt. Det er heller ikke uvanlig med foetor ex ore ( dårlig ånde), mye tannstein og misfargede tenner og tannsmerter.

Ved periodontitt skjer behandling i samarbeid med tannlege eller spesialist, som vurderer det samlede kliniske bildet, og setter opp en behandlingsplan.

Les mer om periodontitt her.

Ta kontakt med tannlege for konsultasjon

Ta kontakt med våre tannleger i Oslo dersom du opplever  blødende tannkjøtt. Det vanligste er at man første gang opplever det etter rengjøring av munnen med tannkost. Tannlegene og tannpleierne hos oss er trent til behandle dette. Som regel er det enkle grep som skal til for å få kontroll på situasjonen.  Hvis tilstanden er mer alvorlig vil tannlegen koble inn spesialist som vil bistå med sin kompetanse for at du skal bli frisk. Tannlege Kristian Kjellsen er spesialist i periodonti og bistår tannlegen på klinikken.

Vi ønsker deg velkommen til oss!