Visdomstann

Visdomstenner er de siste av tennene som bryter frem, og kommer vanligvis ved 18 – 25 års alder. Med evolusjonen har vi fått mindre kjever over tid, og veldig mange opplever i dag at de har for liten plass i kjeven til at visdomstennene kan komme helt ut. I de tilfellene hvor visdomstennene ikke har nok plass resulterer det ofte i ubehag ved at tennene enten vokser skjevt, gnager på nabotennene eller er helt/delvis dekket med tannkjøtt og dermed vanskelig å holde rene.

Dette kan i verste fall føre til hull eller betennelse rundt visdomstannen – noe som kan være smertefullt. Typiske tegn kan være smerter, hevelse og/eller gapevansker. Forekomster av vond smak eller lukt fra området kan tilkomme. Noen ganger er ubehaget forbigående, men i andre tilfeller kommer plagene tilbake gang på gang.

Må man fjerne visdomstenner?

Om en visdomstann forårsaker problemer er siste utvei å fjerne tannen. Vi starter alltid med en undersøkelse for å avdekke om tenner bør trekkes eller om de kan forbli i kjeven. I tannklinikken er fjerning av visdomstenner noe vi gjør ofte, derfor kan vi gi råd om og bidra til å finne den beste løsningen for deg. Smerter knyttet til skadet visdomstann vil kunne bli langt verre om du venter. Ring oss gjerne på tlf. 24 10 12 70 om du har spørsmål eller opplever ubehag.

Hvordan fjernes visdomstenner?

Fjerning av visdomstann utføres under lokalbedøvelse og ligner ordinær tanntrekking. Vi har erfarne allmenntannleger og oral kirurg hos oss som utfører slike inngrep hver dag.

Som hovedregel er en visdomstann i overkjeven enklere å fjerne enn en visdomstann i underkjeven. I noen tilfeller vil kirurgisk fjerning av visdomstann være nødvendig. Det er de dyptliggende røttene som gjør visdomstenner så spesielle, de har gjerne flere og mer krokete røtter enn den øvrige tanngarden, så det hender ofte at disse bør opereres ut. I slike tilfeller vil vi først ta røntgen for å få et godt bilde av hvilken løsning som vil være den beste, for deretter å foreslå enten trekking eller å fjerne den ved et lite kirurgisk inngrep. En slik operasjon er enkel og helt smertefri.

Hva koster det å fjerne visdomstann?

Kirurgisk fjerning av visdomstann er blant de inngrepene som gir rett til refusjon. Vi har direkteoppgjør med Helfo. Se vår prisliste her!

Gjør det vondt å fjerne visdomstann?

Betennelse i en visdomtann kan gjøre veldig vondt, men selve behandlingen med å fjerne visdomstannen er en smertefri prosedyre. Ved fjerning av en visdomstann vil ofte lokalbedøvelse være tilstrekkelig. Vi tar ekstra godt vare på våre pasienter med tannlegeskrekk. Om det blir nødvendig å fjerne tannen – vær ikke engstelig, dette går bra! Vi kan tilby sedasjon med beroligende medikament eller full narkose ved behov.

Om tannen fjernes kirurgisk er det vanlig med noe smerte, hevelse (blåmerke) og vanskeligheter med å spise de første dagene etter inngrepet. Vi skriver ut smertestillende til deg som du kan ta de første dagene etter inngrepet for å unngå smerter eller større ubehag. Du skal ta det helt rolig etter inngrepet, og unngå å spise, drikke eller røyke de første 3 timene. Hvis det er aktuelt skriver vi også ut sykemelding.

Ring oss gjerne på tlf. 24 10 12 70 eller send inn kontaktskjema, så ringer vi deg så snart vi kan.