Forebygge tannstein

For å forebygge tannstein, er det viktig med regelmessig behandlig og vedlikehold. Voksne bør rense tannkjøtt og tenner profesjonelt minst en gang i året for å ivareta god tannhelse.

I tillegg bør tenner kontrolleres årlig for hull og infeksjoner. Er det lenge siden du var sist hos tannlegen?

Ring oss for kontroll og vedlikehold 24 10 12 70

Om tannstein

Tannstein er forkalket avleiring på tennene som blir dannet av at plakk regelmessig befinner seg på tennene. Tannsteinens ru overflate gjør den ideell for videre plakkdannelse, noe som truer sunnheten til tannkjøttet. Tannstein gir mye raskere flekker på tennene enn vanlige tenner uten tannstein.

Forebygge tannstein

Tannstein opphoper seg når tannpleien i munnen ikke er tilstrekkelig. Når tannstein har blitt dannet, vil den i all hovedsak være for godt festet til at den kan fjernes med tannbørste eller skyllemidler. Man må da oppsøke tannleger for å få tannsteinen fjernet med spesialinstrumenter.

Tannstein er ikke farlig. Tennene anses å få et syreangrep som forkalker tannen. Hvis du har oppsøkt tannlege og tatt det bort, men likevel har fått det tilbake, vil det bli et nokså stort hull med tiden.

To typer tannstein

Det finnes to ulike sorter tannstein:

  • Spyttstein:

    Spyttstein dannes nær de store spyttkjertlene. Det er vanlig at spyttsten sitter på innsiden av fortennene i underkjeven. Denne formen for tannstein begynner med en hvitaktig farge. Etterhvert blir den hardere og mørkere i fargen.

  • Serumstein:

    Serumstein dannes i tannkjøttslommene og kan forårsake betennelse i tannkjøttslommene. Den er vanligvis hardere enn spyttstein og har en mørkebrun fargetone. Serumstein fester seg ofte i små øyer som sitter fast på tannoverflaten.